Witajcie :)
Zapraszam dzisiaj na pyszne cynamonowe bułeczki ślimaczki.Wystarczy kilka składników i macie pyszne bułeczki na śniadanie lub do kawki, polane sosem śmietanowo-waniliowym smakują wyśmienicie. Zapraszam do wypróbowania :)
SKŁADNIKI :
około 560 g mąki pszennej typ 550
1 szklanka ciepłego mleka
25 g drożdży
60 g cukru
1 cukier waniliowy
75 g oleju
2 jajka
1 szklanka ciepłego mleka
25 g drożdży
60 g cukru
1 cukier waniliowy
75 g oleju
2 jajka
3 łyżki mięciutkiego masła do smarowania
około 5 łyżek cynamonu
4 łyżki cukru trzcinowego
1 cukier waniliowy
400 g kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru lub do smaku
WYKONANIE :
Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, cukier, cukier waniliowy i mieszamy, następie dodajemy jajka, olej i wyrabiamy ciasto.
Stolnicę podsypujemy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Następnie miskę oprószamy mąką wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek, następnie smarujemy miękkim masłem i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Ciasto zwijamy jak roladę, dość ciasno. Następnie odcinamy około 3 cm kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w koło bułeczki najlepiej w tortownicy lub obręczy. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, około 20/25 minut. Śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, polewamy nią jeszcze ciepłe bułeczki.
Stolnicę podsypujemy mąką przekładamy ciasto i zagniatamy około 5 minut. Następnie miskę oprószamy mąką wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką , odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na okrągły placek, następnie smarujemy miękkim masłem i posypujemy cynamonem wymieszanym z cukrem waniliowym i cukrem trzcinowym. Ciasto zwijamy jak roladę, dość ciasno. Następnie odcinamy około 3 cm kawałki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w koło bułeczki najlepiej w tortownicy lub obręczy. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy na złoty kolor, około 20/25 minut. Śmietanę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym, polewamy nią jeszcze ciepłe bułeczki.
Życzę smacznego :)
Asia.
Joasiu jako że za drożdżowym po prostu przepadam, nie mogę oderwać oczu od Twojego Cinnamons rolls.
OdpowiedzUsuńDrożdżowe wypieki to coś dla mnie :) Joasiu...czy możesz mnie zaprosić na takie cudo? ;)
OdpowiedzUsuńCzęsto jadłam cinamon rolls w Londynie... Odkąd się przeprowadzilam jakoś nie miałam okazji ich jeść...zawsze kupowałam, ale chętnie zrobię sama bo pewnie są o niebo lepsze !
OdpowiedzUsuń