czwartek, 3 marca 2016

Babka z marcepanem i polewą krówkową.

Witajcie :) I znowu mamy wspólne weekendowe wypiekanie u Bożenki , tym razem pieczemy babki i babeczki . Niedługo święta , zapewne każdy z Was upiecze jakąś babkę , ja mam dzisiaj propozycję babki z marcepanem i polewą krówkową. Babka wyszła pyszna , do jej upieczenia wykorzystałam 
foremki z kominkiem od PapilArt . Zapraszam do sklepu internetowego znajdziecie tam szeroki asortyment form, foremek, papilotek http://papilart.pl/








Składniki :

100 g surowego marcepanu
5 jajek
1 szklanka cukru
2 kopiaste szklanki maki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12 %

1/2 puszki masy krówkowej
wiórki kokosowe do obsypania babki
kolorowe dekoracje dostępne w Lidlu 

Forma z kominkiem PpilArt o średnicy 17cm i wys 10 cm 
Jeśli nie macie takich wymiarów formy to możecie upiec w większej.


Wykonanie :

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym, następnie ciągle mieszając dodawać po jednym żółtku, mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i śmietankę na końcu dodać zmiksowany marcepan i delikatnie wymieszać.Do foremki wlać ciasto.
Piec w rozgrzanym do temperatury 175/180 stopni piekarniku do suchego patyczka około 45/50 minut.
Masę krówkową lekko podgrzewamy jeśli jest gęsta jeśli nie to nie trzeba. Smarujemy wierzch i boki babki. W koło obsypujemy wiórkami kokosowymi lub migdałami co lubicie i co macie w domu :)


Smacznego :)




Wypiekałam z :

Bożenką Moje domowe kucharzenie
Pauliną Smaczne przepisy  
Joanną Może coś zjemy  
Dorotką Moje Małe Czarowanie 
Joasią Różowa kuchnia 
Joasią Grunt to przepis  
Dorotą Esmeralda ze smakiem  
Małgorzatą Kuchnia i podróże  


  
  

39 komentarzy:

  1. Asiu bardzo fajna ta babeczka :-) prezentuje się bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie świątecznie u Ciebie Asiu. Ciasto wygląda bardzo apetycznie i ma świetny kolorek. Lubię babki z dodatkiem śmietany. Są lekkie i bardzo fajne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu babeczka piękna :) u mnie też powoli świątecznie na blogu ;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Baba jak dzieło sztuki. Piękna, okazała i wystrojona, że aż żal kroić.
    Idealna dekoracja świątecznego stołu a potem pyszny dodatek do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna i kolorowa :)
    http://monikawkuchnifika.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Alez ona musi byc pyszna :-) Nowe inspiracje na wielkanocny stół :-)
    Dzięki za wspólną zabawę :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudnie wygląda.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyrosła Ci mistrzowsko! Dawno tak pięknej baby nie widziałam :) Dzięki Kochana za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To nie babka, to prawdziwa baba wielkanocna. Pięknie Ci urosła, a jak ładnie i świątecznie udekorowana! Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Joasiu cudowna babka, dzięki za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest dopiero królewska baba :) Jak widzę marcepan to aż ślinka mi cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja też uwielbiam marcepan :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Cudownie wygląda!
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Babka marcepanowa to coś dla mnie. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Z marcepanem robię mało wypieków, ale to chyba błąd bo jak patrzę na Twoją babkę to aż ślinka cieknie. Dziękuje za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  16. Podoba mi się ta wersja;))Dziękuję za wspólne wypiekanie! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  17. Podoba mi się i babka i foremka.Dziękuję za wspólne pieczenie 😊

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam marcepan, ta baba to cos dla mnie ;-)

    OdpowiedzUsuń