https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

listopada 25, 2018

Piernikowe ciasto korzenne z masą orzechową




Dzień dobry :)
 Święta już nie długo więc czas zbierać przepisy 
na wypieki i potrawy.
Mam dzisiaj dla Was pyszne ciasto korzenne przekładane masą orzechową Helio.Proste w wykonaniu a bardzo aromatyczne i smakowite. Zapraszam do wypróbowania, może zagości na Waszym świątecznym stole:)
 

Składniki:

1 szklanka mąki tortowej
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 kopiaste łyżki masy orzechowej Helio
3 łyżki nutelli
1 łyżka gorzkiego kakao
1 paczuszka przyprawy do piernika
156 g miękkiego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany
1łyżeczka sody
1łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
5 jajek
3/4 szklanki cukru

100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
2 łyżki słodkiej śmietanki

forma o wymiarach: 24/29 cm


Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel. Masę orzechową, śmietanę i masło ucieramy żeby nie było grudek następnie dodajemy do jajek i mieszamy szpatułką. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, przyprawą do piernika, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie mieszamy łyżką.
Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka.Moje ciasto piekło się około 55 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z fory i odstawiamy do przestygnięcia. Zimne ciasto przecinamy na 3 części. 
Ciasto przekładamy resztą masy orzechowej.Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej,polewamy ciasto
 i posypujemy wiórkami kokosowymi.
 Odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Życzę udanych wypieków.



Produkty Helio idealne do świątecznych wypieków.

 

16 komentarzy:

  1. Asiu i u Ciebie pachnie już świętami 😊 super przepis na piernik ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale to ciasto musi pachnieć jesienią!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak apetycznie wygląda. Uwielbiam takie ciacha :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo świątecznie się zrobiło, piernik ładnie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapachniało już naprawdę świętami :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyszło, pełne smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam z tą masą orzechową smakuje wyśmienicie:)

      Usuń
  8. Pięknie połączyłaś smaki, aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świąteczny zapach i smak :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger