Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam prosty przepis na przecier pomidorowy z ziołami.
Zapraszam :)
3 kg dojrzałych pomidorów
3 łyżki soli
2 łyżki suszonej bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka pieprzu
Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki.Następnie dodać przyprawy. Przełożyć wszystko do dużego garnka, gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Pomidory gotujemy tak długo aż się rozgotują, około godzinki.Przecier przecieramy przez sito a następnie przelewamy do wyparzonych i suchych słoiczków.
Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości.Gotujemy na małym ogniu, od chwili zagotowania wody gotujemy około 25 minut.
Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Asia.
Uwielbiam takie domowe przeciery
OdpowiedzUsuńPomidory z bazylią to najlepszy smak jaki można być. Pysznie Joasiu ☺
OdpowiedzUsuńTo prawda Aniu :)
UsuńPysznie się zapowiada, koniecznie muszę zrobić kilka słoiczków 😊
OdpowiedzUsuńPolecam Małgosiu :)
UsuńOd kilku lat przygotowuję własnoręcznie przecier pomidorowy. Bez porównania z tym sklepowym.
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
UsuńKiedyś mówiło się zapasy na zimę w słoikach, myślę że on się długo nie uchowa;) Zniknie szybo. Smacznie i aromatycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję, oj domowe słoiki szybko znikają:)
UsuńŚwietne zapasy na zimę :)
OdpowiedzUsuńIdealny na zimę :)
OdpowiedzUsuń