lipca 31, 2017

Przecier z pomidorów z ziołami.






Dzisiaj tak na szybko zostawiam Wam prosty przepis na przecier pomidorowy z ziołami.
Zapraszam :)

3 kg dojrzałych pomidorów
3 łyżki soli
2 łyżki suszonej bazylii
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka pieprzu 

Pomidory umyć i pokroić w ćwiartki.Następnie dodać przyprawy. Przełożyć wszystko do dużego garnka, gotować na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Pomidory gotujemy tak długo aż się rozgotują, około godzinki.Przecier przecieramy przez sito a następnie przelewamy do wyparzonych i suchych słoiczków.
Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości.Gotujemy na małym ogniu, od chwili zagotowania wody gotujemy około 25 minut.
Słoiki przechowujemy w chłodnym miejscu.
Smacznego :)
Asia.

12 komentarzy:

  1. Pomidory z bazylią to najlepszy smak jaki można być. Pysznie Joasiu ☺

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie się zapowiada, koniecznie muszę zrobić kilka słoiczków 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Od kilku lat przygotowuję własnoręcznie przecier pomidorowy. Bez porównania z tym sklepowym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kiedyś mówiło się zapasy na zimę w słoikach, myślę że on się długo nie uchowa;) Zniknie szybo. Smacznie i aromatycznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, oj domowe słoiki szybko znikają:)

      Usuń
  5. Świetne zapasy na zimę :)

    OdpowiedzUsuń