sierpnia 02, 2017

Sos przecierowy z cukini, papryki i pomidorów, do mięs i makaronów lekko słodki z nutką ostrości.






Na dworze straszny upał, ale robić coś trzeba :) dzisiaj ciąg dalszy przetworów. Tym razem propozycja na pyszny sos lekko słodki z nutką ostrości. Sos powstał na bazie pomidorów, papryki, cukini i cebuli. Nadaje się do mięs, makaronów lub pizzy. Prosty i łatwy w przygotowaniu.
Zapraszam do wypróbowania :)

1 duża cukinia
5 cebul
2 kg dojrzałych pomidorów
1 większa papryczka chili
3 papryki czerwone
2 łyżki ziół prowansalskich
1 łyżka suszonej bazylii
3/4 szklanki cukru lub do smaku
2 łyżki pieprzu mielonego
4 ząbki czosnku
3,4 łyżki soli 

Wszystkie warzywa myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne, cebulę obieramy.Pomidory, paprykę, cukinię, cebulę kroimy na małe kawałki i wrzucamy do garnka, następnie dodajemy przyprawy i na małym ogniu gotujemy co jakiś czas mieszając. Najlepszy będzie do tego garnek z nie przywieralną powłoką.
Gy wszystko się rozgotuję warzywa miksujemy i przecieramy przez sito.Przelewamy z powrotem do garnka, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub cukrem, cukru w zależności od słodkości pomidorów. Na malutkim ogniu gotujemy około 30 minut, sos ma być lekko gęstawy. Słoiczki wyparzamy i wycieramy do sucha, następnie napełniamy je sosem i dobrze zakręcamy. Dno dużego garnka wykładamy ściereczką, wkładamy słoiki i zalewamy wodą do 3/4 wysokości.Gotujemy pod przykryciem od zagotowania wody około 25 minut.
Wyjmujemy słoiki i przechowujemy w chłodnym miejscu.
Powiem szczerze że taki sos może również służyć jako ketchup.
Smacznego :)
Asia. 

5 komentarzy:

  1. Kochana podrzucilabys 2 słoiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też proszę o słoiczek lub dwa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lato w słoiczkach :) lubię takie sosiki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszny domowy sos <3 Zapisuję do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger