lipca 25, 2017

Zupa grochowa na wędzonce.



Dzisiaj tak na szybko, zupa grochowa na wędzonce. Przypomina mi czasy dzieciństwa i szkolne wyjazdy na wykopki ziemniaków. Pewnie większość z Was lubi taką zupę my za nią przepadamy, chociaż nie za często ją gotuję.Zupę gotowałam w szybkowarze który polecam, połowa czasu gotowania potraw, a smak, zapach, wszystko pozostaje w zamkniętym garnku :)



4 małe pętka kiełbasy alla swojska
100 g wędzonego boczku
6 ziemniaków małych
1,5 szklanki grochu drobnego
2 marchewki
pęczek włoszczyzny ( pietruszka,seler,por,lubczyk)
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu Cykoria
2 łyżki ziół prowansalskich
sól pieprz lub domowa vegeta do smaku
około 2,5 l wody

Groch myjemy i odsączamy na sicie, następnie przekładamy do garnka. Kiełbasę i boczek kroimy w grubszą kostkę, dodajemy do grochu, następnie zalewamy połową wody,dodajemy, ziele angielskie, pieprz i zioła prowansalskie.Szczelnie zamykamy garnek i gotujemy na małym ogniu na 1 poziomie około 20 minut.Ziemniaki, marchew obieramy i kroimy w kostkę, włoszczyznę myjemy. Z garnka wypuszczamy parę i ściągamy pokrywę, groch po tym czasie  powinien być już miękki, następnie dodajemy warzywa, resztę wody i odrobinę soli lub vegety co lubicie.Gotujemy na małym ogniu już bez zamykania pokrywy( garnek można przykryć zwykłą pokrywką ) tak długo aż ziemniaki zmiękną.Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub szczyptą chili.Gęstość zupy zależy już od Waszego upodobania, możecie dodać więcej ziemniaków lub wody.
Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. najlepszą robił dziadek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jedna z moich ulubionych zup :) Pychota!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam jej smak, pyszności Asiu :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. U mnie teraz też groszek ląduje w zupach. Pyszna zupka Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam :) A wychodzi nam jeszcze smaczniejsza od kiedy robimy ją na filtrowanej wodzie z naszego filtra założónego na ujęciu wody w kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wyobrażam sobie zrobienia grochówki bez wędzonki! Ten posmak, ten zapach. Nie do zastąpienia.

    OdpowiedzUsuń