Nie znam takiej osoby która nie lubiła by pierogów a szczególnie tych z jagodami i pyszną śmietanką z cukrem waniliowym, po prostu pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :)
około 3 szklanek mąki typ 550 + do podsypania
1 jajko
3 łyżki stopionego masła
3/4 szklanki ciepłej wody
500 g jagód
3 łyżki cukru
400 g kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2,3 łyżki cukru lub do smaku
Do miski przesiać mąkę następnie wbić jajko, wlać wodę i roztopione masło, zarobić ciasto i wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę . Zagnieść elastyczne ciasto,nie może kleić się do rąk .Przykryć miseczką na około 5 minut.Jagody umyć,odsączyć z wody na sicie i pozostawić aby podeschły, następnie posypać cukrem i delikatnie wymieszać.Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na około 3 mm, następnie wykrawać koła i nakładać po łyżeczce lub łyżce jagód wszystko zależ od wielkości Waszego koła, dobrze wkoło zlepić aby podczas gotowania się nie rozpadły.
W garnku zagotować wodę, wrzucać partiami pierogi, gotować od wypłynięcia około 3 do 5 minut.Ugotowane pierogi wyjąć na durszlak i przelać zimną wodą.Można polać je roztopionym masłem.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, polać pierogi i ewentualnie posypać jagodami.
Życzę smacznego :)
Asia
Ale słodkie pierożki. Z wielką chęcią bym je zjadła, może jutro z mężem zrobimy sobie taki słodki wieczór?
OdpowiedzUsuńJak Ty kusisz tymi pierożkami :) Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe danie :) Z pierogami z jagodami jest tak, że ile by się ich nie zrobiło zawsze jest za mało.
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki i jak pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie:)
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu wybrać się po jagody !
OdpowiedzUsuńUwielbiam. W sezonie zawsze muszą być :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo smakowicie. Aż zgłodniałam od samego patrzenia. Zrobię sobie takie w weekend :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierogi, a te z jagodami mogę zajadać bez końca :) pyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
OdpowiedzUsuń