lipca 15, 2017

Pierożki z jagodami.




Nie znam takiej osoby która nie lubiła by pierogów a szczególnie tych z jagodami i pyszną śmietanką z cukrem waniliowym, po prostu pyszotka :) Zapraszam do wypróbowania :)

  około 3 szklanek mąki typ 550 + do podsypania
1 jajko
3 łyżki stopionego masła
3/4 szklanki ciepłej wody

500 g jagód
3 łyżki cukru

400 g kwaśnej śmietany
1 cukier waniliowy
2,3 łyżki cukru lub do smaku


Do miski przesiać mąkę następnie wbić jajko, wlać wodę i roztopione masło, zarobić ciasto i wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę . Zagnieść elastyczne ciasto,nie może kleić się do rąk .Przykryć miseczką na około 5 minut.Jagody umyć,odsączyć z wody na sicie i pozostawić aby podeschły, następnie posypać cukrem i delikatnie wymieszać.Stolnicę podsypać mąką i rozwałkować na około 3 mm, następnie wykrawać koła i nakładać po łyżeczce lub łyżce jagód wszystko zależ od wielkości Waszego koła, dobrze wkoło zlepić aby podczas gotowania się nie rozpadły.
W garnku zagotować wodę, wrzucać partiami pierogi, gotować od wypłynięcia około 3 do 5 minut.Ugotowane pierogi wyjąć na durszlak i przelać zimną wodą.Można polać je roztopionym masłem.
Kwaśną śmietanę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, polać pierogi i ewentualnie posypać jagodami.
Życzę smacznego :)
Asia



11 komentarzy:

  1. Ale słodkie pierożki. Z wielką chęcią bym je zjadła, może jutro z mężem zrobimy sobie taki słodki wieczór?

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak Ty kusisz tymi pierożkami :) Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe danie :) Z pierogami z jagodami jest tak, że ile by się ich nie zrobiło zawsze jest za mało.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne pierożki i jak pięknie podane :)

    OdpowiedzUsuń
  5. muszę w końcu wybrać się po jagody !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam. W sezonie zawsze muszą być :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają bardzo smakowicie. Aż zgłodniałam od samego patrzenia. Zrobię sobie takie w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam pierogi, a te z jagodami mogę zajadać bez końca :) pyszności :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger