Kto nie lubi domowych bułeczek z serem, chyba niem ma takiej osoby. Kiedy mam więcej czasu to piekę takie drożdżóweczki z powidłami, jagodami lub serem. Zawsze w mig znikają, do kawki czy na śniadanie są w sam raz. Przepis dodaję do akcji Błyskawiczny Piątek.
Zapraszam :)
3 szklanki mąki typ 550 + do podsypania
3/4 szklanki ciepłego mleka
4 łyżki cukru
100 g roztopionego masła
2 jajka
1 cukier waniliowy
25 g drożdży
250 g białego sera
2,3 łyżki cukru lub do smaku
1 cukier waniliowy
1 jajko
3 łyżki masła
6 łyżek mąki
3 łyżki cukru
Przygotować zaczyn : mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, cukier i łyżkę mąki , wymieszać i odstawić do podrośnięcia.
Do miski przesiać mąkę dodać wyrośnięty zaczyn, jajka,masło i wyrobić ciasto.Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia musi podwoić swoją objętość.
ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i jajkiem.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i jeszcze raz zagnieść. Ciasto rozwałkować na około 2 cm, wykrawać koła od dużego kubka, spód kubka obtoczyć w mące i w cieście zrobić wgłębienie, następnie nałożyć po łyżce sera.
Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę i posypać bułeczki.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć bułki, przykryć ściereczką i pozostawić na około 10 minut aby podrosły.
Piekarnik nagrzać do temperatury 190 stopni, piec na złoty kolor, moje piekły się około 16 minut.
Smacznego :)
Pysznie wyglądają , aż ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńAle fajne bułeczki, jadłam kiedyś takie też z serem właśnie, ale kupcze. Muszę koniecznie sama zrobić!
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania :)
UsuńJedne z moich ulubionych drożdżowych wypieków :) Pyszności :)
OdpowiedzUsuńCudne drożdżówy, z mnóstwem sera - takie lubię :) Dzięki Kochana za wspólny, Błyskawiczny Piątek!
OdpowiedzUsuńRównież dziękuję Asiu :)
UsuńPIęknie wyszły, jak z cukierni :)
OdpowiedzUsuńJakie pyszne Asiu :)
OdpowiedzUsuńpyszne !:)
OdpowiedzUsuń