czerwca 29, 2017

Leczo z młodej cukini.



Zapraszam dzisiaj na pyszne leczo, mogę powiedzieć że sezon cukiniowy rozpoczęty :)swoje cukinie z ogródka bez nawozów smakują najlepiej. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu.
Zapraszam do wypróbowania :)




3 łyżki oliwy
3 średnie cukinie młode
2 cebule
500 g cienkich kiełbasek
2 łyżki przecieru pomidorowego
5 pieczarek
1 czerwona papryka
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
1 łyżka suszonej bazylii
1 ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego
sól, pieprz do smaku
szczypta chili do smaku

Cebulę, pieczarki obieramy, cukinię i resztę warzyw myjemy.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i młodą cukinię w pół plasterki.
Kiełbaski kroimy w grubszą kostkę.W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, następnie przekładamy cebulę i posiekany czosnek chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy kiełbaski i przyprawy, podsmażamy tak długo aż kiełbaski się zarumienią.Następnie dodajemy, cukinię, pieczarki, przecier i czerwoną paprykę pokrojoną np: w paseczki  lub jak wolicie, wszystko mieszamy.Rondel przykrywamy pokrywką i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy.Jeśli cukinia ma mało soku można dodać około 1/2 szklanki wody. Leczo dusimy tak długo aż cukinia będzie all dente taka na ząb nie może zbytnio się rozpadać bo powstanie ciapka.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą lub pieprzem.
Leczo można podawać z bułką lu ziemniakami. Proporcje możecie oczywiście zmniejszyć.
Smacznego :)
Asia.




6 komentarzy:

  1. Ja też dzisiaj takie ( podobne ) robiłam :) Twoje wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne danie:) Uwielbiam:) Pozdrawiam Asiu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham leczo! Z młoda cukinią musi być obłędne w smaku :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger