czerwca 29, 2017

Leczo z młodej cukini.



Zapraszam dzisiaj na pyszne leczo, mogę powiedzieć że sezon cukiniowy rozpoczęty :)swoje cukinie z ogródka bez nawozów smakują najlepiej. Danie jest proste i szybkie w wykonaniu.
Zapraszam do wypróbowania :)




3 łyżki oliwy
3 średnie cukinie młode
2 cebule
500 g cienkich kiełbasek
2 łyżki przecieru pomidorowego
5 pieczarek
1 czerwona papryka
1 łyżka czerwonej papryki w proszku
1 łyżka suszonej bazylii
1 ząbek czosnku lub łyżeczka suszonego
sól, pieprz do smaku
szczypta chili do smaku

Cebulę, pieczarki obieramy, cukinię i resztę warzyw myjemy.
Cebulę kroimy w piórka, pieczarki i młodą cukinię w pół plasterki.
Kiełbaski kroimy w grubszą kostkę.W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę, następnie przekładamy cebulę i posiekany czosnek chwilkę podsmażamy, następnie dodajemy kiełbaski i przyprawy, podsmażamy tak długo aż kiełbaski się zarumienią.Następnie dodajemy, cukinię, pieczarki, przecier i czerwoną paprykę pokrojoną np: w paseczki  lub jak wolicie, wszystko mieszamy.Rondel przykrywamy pokrywką i na małym ogniu co jakiś czas mieszając gotujemy.Jeśli cukinia ma mało soku można dodać około 1/2 szklanki wody. Leczo dusimy tak długo aż cukinia będzie all dente taka na ząb nie może zbytnio się rozpadać bo powstanie ciapka.Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie jeszcze do smaku solą lub pieprzem.
Leczo można podawać z bułką lu ziemniakami. Proporcje możecie oczywiście zmniejszyć.
Smacznego :)
Asia.




6 komentarzy:

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (36) Bee.pl (1) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (18) Brześć (11) Bułeczki na słodko (28) Bułeczki na słono (19) Ciasta (177) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (59) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (109) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (81) Dania obiadowe (244) Desery (24) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Duda (7) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (30) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (2) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (52) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (2) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyprawy (1) Przystawki (24) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (45) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (41) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) Surówki (13) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (15) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (2) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (17) ZIARENKOWO (21) Zupy (29) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger