maja 31, 2017

Rolada z mięsa mielonego z szynką i serem.




Ostatnio miałam robić na obiad mielone ale wpadłam na pomysł przygotowania takiej rolady. Powiem Wam że wyszła pyszna nadaje się na obiad jak i na kanapki. Łatwa i szybka w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :)

 





około 700 g mielonego mięsa może być z szynki
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
1 łyżeczka suszonej bazylii
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 jajka
1 namoczona i zmielona bułka kajzerka
200 ml śmietanki 30 %

5 dużych prostokątnych plastrów sera żółtego
6 dużych plastrów szynki ( może być konserwowa )

Cebulę, czosnek obieramy. Bułkę kajzerkę zalewamy wodą lub mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Mięso mielimy razem z cebulą, czosnkiem i bułką. Następnie dodajemy roztrzepane jajka, śmietankę i przyprawy. Całą masę dobrze wyrabiamy. Na stolnicy układamy dość duży kawałek papieru do pieczenia, na papier wykładamy mięso i równomiernie rozprowadzamy tak na około 1/2 cm tworząc kwadrat tak jak na roladę. Na mięsie układamy plastry sera i szynki, za pomocą papieru do pieczenia zwijamy rulon tworząc roladę zawiniętą jak cukierek. Na blaszkę układamy tak zwiniętą w papierze roladę. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190 stopni i pieczemy w papierze około 25 minut, następnie z góry rozcinamy papier i wstawiamy dalej do piekarnika na 30 minut.Rolada ma być ładnie upieczona można sprawdzić też widelczykiem. Upieczoną roladę wyciągamy z piekarnika i jeśli macie zamiar podać ja do obiadu kroicie jeszcze ciepłą , jeśli macie w planie przygotować taką roladę na kanapki to musi ona dobrze wystygnąć.
Życzę smacznego :)
Asia.

 
 

7 komentarzy:

  1. Bardzo lubię rolady mięsne, a w połączeniu z serem to już przepadam :) Pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę taką zrobić, bo pysznie wygląda:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu miałaś bardzo smaczny pomysł i ciekawy 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały przepis robiłam coś podobnego jakiś miesiąc temu przepis mialam z gazety pozdrawiam zapraszam w wolnej chwili na bloghttp://moje-wyroby.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie ma to jak domowa wędlinka. Fajny pomysł Asiu :)

    OdpowiedzUsuń