https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

maja 20, 2017

Wiśniowiec.





Ostatnio u mnie praca i praca :) postanowiłam dzisiaj zrobić sobie wolny dzień od ogrodu i troszkę popisać. Mam dla Was pyszne i proste ciasto o nazwie wiśniowiec. Ciasto nie jest za słodkie, lekko kwaskowe, najlepiej jeśli użyjecie do niego takiego swojskiego dżemu  z kawałkami owoców, ten kupny jest za słodki i nie da takiego efektu. Szybko się je przygotowuje, zapraszam do wypróbowania :)





3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
5 jajek
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kopiaste szklanki mąki tortowej
3 łyżki kakao gorzkiego

400 g kwaśnej śmietany
250 ml śmietany kremówki 30 %
6 śmietan fix
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy 
1 słoiczek kwaśnego dżemu z wiśniami

blaszka o wymiarach 26/38





Do garnka wlewamy wodę, olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao, zagotowujemy i odstawiamy do wystygnięcia. Białka  ubijamy ze szczyptą soli, następnie dodajemy ciągle mieszając po jednym żółtku. Do ubitych jajek wlewamy zimną polewę czekoladową i delikatnie mieszamy, następnie przesiewamy partiami mąkę z proszkiem i sodą, delikatnie mieszamy.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Zimne ciasto przecinamy na pół z tym że spodnia część ma być grubsza.Z grubszej części ciasta odcinamy z wierzchu tak na około 1/2 cm i drobno kruszymy.

Śmietanę kremówkę i kwaśną  ubijamy z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno.
Do blaszki przekładamy spodnią część ciasta, na nią wykładamy kwaśny dżem wiśniowy najlepiej swojski z kawałkami wiśni.Na wiśnie wykładamy większą część masy i przykrywamy górnym plackiem kakaowym.Wierzch smarujemy resztą may i posypujemy pokruszonym ciastem.
Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinkę.
Życzę udanych wypieków  i smacznego :)
Asia.


   
Ciasto podałam na talerzyku z Galerii Cuda Świata.


15 komentarzy:

  1. Bardzo lubię takie ciasta :) Pysznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja tak wieczorem patrzę na to Twoje kulinarne arcydzieło...O mniam! :D Cudowności <3 <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda to ciacho, musi byc smaczne

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie jestem przed popołudniową kawką, przydałby się taki kawałeczek ciasta. Pycha!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto wygląda rewelacyjnie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ślinka cieknie na sam widok...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Już sama nazwa mnie zachęca. Uwielbiam wiśnie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zachęcająco wygląda, z chęcią bym zjadła kawałek ❤

    OdpowiedzUsuń
  10. Musi być pyszne, dawno nie jadłam takiego ciasta z kremem ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto wygląda rewelacyjnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie ciacho może śmiało zastąpić tort urodzinowy:)

    OdpowiedzUsuń
  13. ciacho w sam raz na wolny dzień! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie :-) Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    http://www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger