maja 20, 2017

Kuleczki ziemniaczane w panierce.




Często zostają Wam z obiadu ziemniaki ? bo mi tak, kiedy mam więcej czasu robię takie oto kuleczki, są naprawdę pyszne i proste w przygotowaniu. Zapraszam do wypróbowania :)





około 400 g ugotowanych dobrze utłuczonych ziemniaków
1 łyżeczka ziół prowanalskich
1 łyżeczka suszonej bazylii 
1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki 
sól, pieprz do smaku
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka posiekanego szczypiorku
1 ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku

około szklanki bułki tartej
1 jajko
1/2 szklanki mąki
olej do smażenia




Do ziemniaków dodajemy przyprawy i dobrze mieszamy.Małą łyżeczką nabieramy porcje ziemniaków i formujemy kuleczki.
Obtaczamy najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Talerz z kuleczkami zawijamy w folię i wkładamy na godzinkę do zamrażarki. Olej rozgrzewamy ( ma być go tyle żeby kuleczki pływały) smażymy partiami kuleczki i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowy ręczniczku. Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Życzę smacznego :)
Asia.




6 komentarzy:

  1. Pyszności😀
    Ziemniaki uwielbiam w każdej postaci poza tą najbardziej oczywistą😉 czuję, że z kuleczkami się polubimy 😋

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne te ziemniaczane kuleczki :) Pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. to coś dla mojego małego smakosza :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! piękna prezentacja:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger