Dzisiaj tak na szybko pyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami, serem a do tego sos pieczarkowy i patisony Orzech . Sosy polecam bo są pyszne, można je użyć jako gotowe danie lub z dodatkiem mięsa.
Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki :
1 mała pierś z indyka
4 średnie pieczarki
1 szklanka sera żółtego startego
3 , 4 jajka
2 , 3 łyżki mąki
2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka koncentratu chili
domowa vegeta lub sól do smaku, pieprz do smaku
2 małe marchewki
1 cebula duża
1 łyżeczka ziół prowansalskich
oliwa do smażenia
gotowy Sos pieczarkowy Orzech do polania ziemniaków
jako dodatek Patisony Orzech
Wykonanie :
Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w drobniutką kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę i marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej . Wszystkie składniki przełożyć do miski , przyprawić do smaku vegetą i pieprzem , dobrze wymieszać .
Na patelni rozgrzać oliwę , ręce moczyć w wodzie i formować kotleciki , kłaść na rozgrzaną oliwę i smażyć po kilka minut z obydwu stron , na złoty kolor.
Do polania ziemniaków użyłam sosu pieczarkowego Orzech. Jako dodatek proponuję patisony.
Smacznego :)
Prezentuje się bardzo smakowicie. Zachęca do zrobienia i zjedzenia :-)
OdpowiedzUsuń