sobota, 4 marca 2017

Kotlety z indyka z sosem pieczarkowym i patisonami Orzech.


Dzisiaj tak na szybko pyszne kotlety z kurczaka z pieczarkami, serem a do tego sos pieczarkowy i patisony Orzech . Sosy polecam bo są pyszne, można je użyć jako gotowe danie lub z dodatkiem mięsa.
Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki :

 
1 mała pierś z indyka
4 średnie pieczarki
1 szklanka sera żółtego startego  
3 , 4 jajka 
2 , 3  łyżki mąki

2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku
1 łyżeczka koncentratu chili


domowa vegeta lub sól do smaku, pieprz do smaku 
2 małe marchewki
1 cebula duża 
1 łyżeczka ziół prowansalskich 

oliwa do smażenia 

gotowy Sos pieczarkowy Orzech do polania ziemniaków 
jako dodatek Patisony Orzech 

Wykonanie :

 
Mięso umyć , osuszyć ręczniczkiem i pokroić w drobniutką kostkę. Pieczarki umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach . Cebulę i marchew obrać , umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej . Wszystkie składniki przełożyć do miski , przyprawić do smaku vegetą i pieprzem , dobrze wymieszać .

Na patelni rozgrzać oliwę , ręce moczyć w wodzie i formować kotleciki , kłaść na rozgrzaną oliwę i smażyć po kilka minut z obydwu stron , na złoty kolor. 

Do polania ziemniaków użyłam sosu pieczarkowego Orzech. Jako dodatek proponuję patisony.
Smacznego :)





1 komentarz:

  1. Prezentuje się bardzo smakowicie. Zachęca do zrobienia i zjedzenia :-)

    OdpowiedzUsuń