wtorek, 28 lutego 2017

Gulasz z sałatką Nadwiślicką Orzech.


Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  gulasz wieprzowy z wyśmienitą czerwoną kapustą Nadwiślicką ORZECH.
Jeśli sałatki to tylko firmy ORZECH pyszne i sprawdzone. Zapraszam :)

Składniki :

jako dodatek sałatka Nadwiślicka Orzech
6oo g szynki
1 cebula
2 duże marchewki
kawałeczek papryczki chili bez ziarenek
2 łyżki oliwy
1 kopiasta łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki rozmarynu
sól, pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy do gyrosa
około 1 l bulionu do podlania

Wykonanie :

Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kotkę,nacieramy dobrze wszystkimi przyprawami  i posiekaną papryczką chili, odstawiamy na 20 minut.W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę,przekładamy mięso i obsmażamy, następnie dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę i cebulę pokrojoną w piórka, mieszamy, dolewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając.Gdy wywar odparuje dolejcie resztę bulionu .Mięso dusimy tak długo aż będzie miękkie.Gęstość sosu zależy od waszego upodobania, jeśli lubicie rzadki dolejcie więcej bulionu lub wody, jeśli gęsty możecie w 1/2 szklanki wody rozmieszać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wlać do wywaru i chwilę zagotować.
Sos podajemy z ziemniakami, kaszą, kluskami z czym lubicie, jako dodatek polecam kapustę czerwoną.
Smacznego :)

  
 
  

6 komentarzy:

  1. Taki gulasz to musi być pyszny:) Mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię gulasze - Twój prezentuje się wyśmienicie. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Typowo polski smaczny obiadek...mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię tą sałatkę. Taki gulasz i kluchy śląskie i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń