marca 15, 2017

Fale dunaju serowo-kokosowe z kremem budyniowym.



Znacie już pewnie Fale Dunaju z wiśniami, jabłkami, czereśniami. Dzisiaj ma dla Was w innej wersji z serem i kokosem HELIO- http://www.helio.pl/produkty/bakalie-helio/wiorki-kokosowe
Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław.
Niedługo święta więc jeśli znudziły Wam się pieczone co roku na  te same ciasta upieczcie takie. Zapewniam Was że wszystkim posmakuje taka wersja z serem i delikatnym kremem budyniowym.
Zapraszam :)








5 jajek
1 szklanka cukru
250 g roztopionego masła
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne szklanki mąki tortowej Młynów Stoisław
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao gorzkiego


350 g sera białego 
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórek kokosowych HELIO

700 ml mleka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
4 łyżki cukru
1 żelatyna do deserów Dr. Oetkera 
1/2 szklanki przegotowanej wody 

3 łyżki wiórek kokosowych do posypania ciasta

blaszka o wymiarach 36/25





Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy roztopione zimne masło i mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto jasne, na nie wykładamy ciasto ciemne i równo rozprowadzamy.
Ser przeciskamy przez praskę, następnie ucieramy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i maka ziemniaczaną.Dodajemy wiórki i mieszamy. Na cieście ciemnym układamy w kilku centymetrowych odstępach kopczyki z sera.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st, pieczemy około 35 minut do suchego patyczka.

Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło i zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy cukier, cukier, cukier waniliowy, budyń i mąkę ziemniaczaną wlewamy do gotującego mleka.Ciągle mieszając gotujemy tak długo aż zgęstnieje. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę deserową i energicznie mieszamy, następnie wlewamy do letniego budyniu i mieszamy.Gdy budyń lekko przestygnie wykładamy na zimne ciasto i z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało.
Smacznego :)
Asia.




 

































36 komentarzy:

  1. Joasiu ciasto w przekroju wygląda niesamowicie ciekawie 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Prezentuje się bardzo efektownie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto wygląda bajecznie. :-) Chętnie bym zjadła i to duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aniu i zapraszam do wypróbowania:)

      Usuń
  4. Nigdy nie jadłam ciasta o tej nazwie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, pięknie i smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje ciacho wygląda bardzo kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasto raczej nie dla mnie, ale wygląda pysznie i ciekawie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszne ciasto Asiu Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Upiekłam na niedzielę i wyszło bardzo dobre,dziękuję za przepis.Ela K.

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiu ciasto musiało być przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto wygląda wspaniale, chętnie spróbuję.....mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda i smakuje cudownie, sprawdziłam przepis od razu jak tylko go zobaczyłam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super , cieszę się że smakowało :)

      Usuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger