Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław.
Niedługo święta więc jeśli znudziły Wam się pieczone co roku na te same ciasta upieczcie takie. Zapewniam Was że wszystkim posmakuje taka wersja z serem i delikatnym kremem budyniowym.
Zapraszam :)
5 jajek
1 szklanka cukru
250 g roztopionego masła
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 pełne szklanki mąki tortowej Młynów Stoisław
2 łyżki mleka
2 łyżki kakao gorzkiego
350 g sera białego
1/2 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
3 łyżki wiórek kokosowych HELIO
700 ml mleka
1 cukier waniliowy
1 budyń waniliowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
100 g masła
4 łyżki cukru
1 żelatyna do deserów Dr. Oetkera
1/2 szklanki przegotowanej wody
3 łyżki wiórek kokosowych do posypania ciasta
blaszka o wymiarach 36/25
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy roztopione zimne masło i mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej połowy dodajemy kakao i mleko, mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto jasne, na nie wykładamy ciasto ciemne i równo rozprowadzamy.
Ser przeciskamy przez praskę, następnie ucieramy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i maka ziemniaczaną.Dodajemy wiórki i mieszamy. Na cieście ciemnym układamy w kilku centymetrowych odstępach kopczyki z sera.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 st, pieczemy około 35 minut do suchego patyczka.
Połowę mleka wlewamy do garnka, dodajemy masło i zagotowujemy. W drugiej połowie rozpuszczamy cukier, cukier, cukier waniliowy, budyń i mąkę ziemniaczaną wlewamy do gotującego mleka.Ciągle mieszając gotujemy tak długo aż zgęstnieje. W 1/2 szklanki wody rozpuszczamy żelatynę deserową i energicznie mieszamy, następnie wlewamy do letniego budyniu i mieszamy.Gdy budyń lekko przestygnie wykładamy na zimne ciasto i z wierzchu posypujemy wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki aby dobrze stężało.
Smacznego :)
Asia.
Joasiu ciasto w przekroju wygląda niesamowicie ciekawie 😊
OdpowiedzUsuńPrezentuje się bardzo efektownie :)
OdpowiedzUsuńPomysłowe ciasto Asiu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś :)
UsuńPyszne ciacho Joasiu :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bajecznie. :-) Chętnie bym zjadła i to duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu i zapraszam do wypróbowania:)
UsuńNigdy nie jadłam ciasta o tej nazwie:)
OdpowiedzUsuńCo Ty ? nie znasz Fali Dunaju ?
UsuńCiasto prezentuje się bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńAsiu cudowne ciasto zrobiłaś :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
Usuńdo kawki idealne!
OdpowiedzUsuńMniam, pięknie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńMniam, alez pysznie wyglada
OdpowiedzUsuńTwoje ciacho wygląda bardzo kusząco :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńCiasto raczej nie dla mnie, ale wygląda pysznie i ciekawie :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPyszne ciasto Asiu Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Iza :)
UsuńUpiekłam na niedzielę i wyszło bardzo dobre,dziękuję za przepis.Ela K.
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało :)
UsuńAsiu ciasto musiało być przepyszne :)
OdpowiedzUsuńOj tak :)
UsuńCiasto wygląda wspaniale, chętnie spróbuję.....mniam :)
OdpowiedzUsuńWygląda i smakuje cudownie, sprawdziłam przepis od razu jak tylko go zobaczyłam! :)
OdpowiedzUsuńSuper , cieszę się że smakowało :)
Usuń