Zapraszam do wypróbowania bo ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu :)
Składniki :
3 szklanki mąki typ 550
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
200 g masła
1,60 kg jabłek
1/2 szklanki cukru ( zależy również od słodyczy jabłek, na smak )
1 cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu
4 białka
110 g wiórek kokosowych
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki płatków gryczanych Cenos
blaszka o wymiarach 25/35cm
Wykonanie :
Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, następnie przekładamy do garnka dodajemy cukier waniliowy, cynamon i cukier do smaku zależy jakie słodkie macie jabłka.Dusimy na małym ogniu około 6 minut, moje jabłka były miękkie więc wystarczyło tylko tyle czasu smażenia.Nie może też powstać z nich ciapka mają być lekko wyczuwalne. Odstawiamy do przestygnięcia.
Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę.
Zagniatamy szybko ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, na ciasto wykładamy jabłka.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Następnie dodajemy wiórki kokosowe i płatki gryczane. Wykładamy na jabłka i wygładzamy.
Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni około 50 minut.
Każdy piekarnik piecze inaczej więc na swoje ciasto co jakiś czas zerkajcie.Z wierzchu ma być rumiane i chrupiące.
Smacznego :)
Bardzo lubie takie ciasto kokosowe. :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe płatki, nie słyszałam o takich. Ciacho piękne i godne zrobienia. Zabieram ten ukrojony kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńAsiu wspaniale wygląda a ja szarlotki lubię najbardziej :-)
OdpowiedzUsuńBajeczna szarlotka! Wygląda obłędnie smakowicie - mniam <3 :)
OdpowiedzUsuńmmm marzy mi się taka szarlotka,ciepła i pachnąca :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto:)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta i ciasteczka z płatkami. Bardzo fajna propozycja Asiu, zwłaszcza, że z jabłkami. A na takie ciasta nie trzeba mnie dwa razy namawiać :)
OdpowiedzUsuńNajpierw to ja się nauczę robić typową szarlotkę :D
OdpowiedzUsuńŚwietnie to wymyśliłaś, brawo :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam płatków gryczanych, więc jakoś nie mogę sobie ich wyobrazić w szarlotce;)
OdpowiedzUsuńTe płatki to są takie jak by musli bardzo chrupkie i pyszne :)
Usuń