https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

stycznia 24, 2017

Szarlotka z pianką kokosową i płatkami gryczanymi Cenos.


Ostatnio nadrabiam zaległości w pieczeniu :) Dzisiaj zapraszam na pyszną szarlotkę z pianką kokosowa i płatkami gryczanymi pełnoziarnistymi CENOS, wszystkich zainteresowanych pysznymi produktami tej firmy zapraszam na stronę internetową http://www.cenos.com.pl/.
Zapraszam do wypróbowania bo ciasto jest pyszne i proste w wykonaniu :)


Składniki :

3 szklanki mąki typ 550
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  
2 łyżki kwaśnej śmietany
4 żółtka
200 g masła

1,60 kg jabłek
1/2 szklanki cukru ( zależy również od słodyczy jabłek, na smak )
1 cukier waniliowy
1 łyżka cynamonu 
  
4 białka
110 g wiórek kokosowych 
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 szklanki płatków gryczanych Cenos 

blaszka o wymiarach 25/35cm

Wykonanie :

Jabłka obieramy, myjemy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, następnie przekładamy do garnka dodajemy cukier waniliowy, cynamon i cukier do smaku zależy jakie słodkie macie jabłka.Dusimy na małym ogniu około 6 minut, moje jabłka były miękkie więc wystarczyło tylko tyle czasu smażenia.Nie może też powstać z nich ciapka mają być lekko wyczuwalne. Odstawiamy do przestygnięcia.
Na stolnice przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy masło, cukier, cukier waniliowy, żółtka i śmietanę.
Zagniatamy szybko ciasto. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, rozwałkowujemy ciasto i przekładamy do formy, na ciasto wykładamy jabłka.
Białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder.Następnie dodajemy wiórki kokosowe i płatki gryczane. Wykładamy na jabłka i wygładzamy.
Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni około 50 minut.
Każdy piekarnik piecze inaczej więc na swoje ciasto co jakiś czas zerkajcie.Z wierzchu ma być rumiane i chrupiące.
Smacznego :)

  
 

11 komentarzy:

  1. Bardzo lubie takie ciasto kokosowe. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe płatki, nie słyszałam o takich. Ciacho piękne i godne zrobienia. Zabieram ten ukrojony kawałeczek do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu wspaniale wygląda a ja szarlotki lubię najbardziej :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bajeczna szarlotka! Wygląda obłędnie smakowicie - mniam <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmm marzy mi się taka szarlotka,ciepła i pachnąca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubię ciasta i ciasteczka z płatkami. Bardzo fajna propozycja Asiu, zwłaszcza, że z jabłkami. A na takie ciasta nie trzeba mnie dwa razy namawiać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Najpierw to ja się nauczę robić typową szarlotkę :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie to wymyśliłaś, brawo :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nigdy nie jadłam płatków gryczanych, więc jakoś nie mogę sobie ich wyobrazić w szarlotce;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Te płatki to są takie jak by musli bardzo chrupkie i pyszne :)

      Usuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger