czwartek, 26 stycznia 2017

Pieczeń z suszonymi pomidorami.


Witajcie :) co jakiś czas przygotowuję jakąś pieczeń na kanapki. Dzisiaj mam dla Was pyszną wieprzowo-wołową z suszonymi pomidorkami. Taką pieczeń warto samemu przygotować bo chociaż wiecie co do niej włożyliście, a kupne to wiadomo nie zdrowe i z ogromnym dodatkiem chemii.
Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki :

1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 czerstwe kajzerki
2 cebule
6 jajek
1 łyżeczka suszonego majranku
sól, pieprz do smaku lub domowa vegeta
1łyżka suszonej bazylii
1 szklanki mleka

1/2 szklanki posiekanych suszonych pomidorów w oleju

Wykonanie:

Cebulę, czosnek obieramy,czosnek przeciskamy przez praskę a cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.Bułki zalewamy mlekiem, najlepiej je połamać, gdy napęcznieją odciskamy i mielimy przez maszynkę.
Do miski przekładamy zmielone mięso, dodajemy : czosnek, cebulę, zmielone kajzerki, przyprawy i jajka wszystko dobrze wyrabiamy.Jeśli masa wyda wam się zbyt zbita dolejcie trochę mleka, wszystko zależy od jakości mięsa. Pomidorki drobno kroimy, dodajemy do masy mięsnej i mieszamy. Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia przekładamy masę mięsną i dobrze ją ugniatamy. Wierzch ładnie wyrównujemy i smarujemy odrobiną oleju. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 45/50 minut. Taką pieczeń można śmiało podać do obiadu, wyśmienicie smakuje z ziemniakami i surówką.
Smacznego :)     

 

8 komentarzy:

  1. Joasiu Twoja pieczeń wspaniale wygląda. Suszone pomidory bardzo lubię. Przepis wykorzystam i dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką pieczeń to bym chętnie zjadła :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj super ta pieczeń :) robiłam w podobną niedawno :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniała, do świeżego chlebka idealna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja takie pieczenie bardzo lubię na kanapkach zajadać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pieczeń apetyczna, no i prezentacja jest świetna:)

    OdpowiedzUsuń
  7. od czasu do czasu robię podobne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń