wtorek, 24 stycznia 2017

Kurczak w warzywach, pyszny i aromatyczny.



Witajcie :) Znudził Wam się tradycyjny kurczak ? to może taki Wam posmakuje z warzywami.Jabłka, marchewka, cebula i aromatyczne zioła, myy pyszotka. Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki :

1 średniej wielkości kurczak mój był akurat swojski
2 duże słodko kwaśne jabłka
4  marchewki
2 małe czerwone cebule
2 ząbki czosnku
sól, pieprz lub domowa vegeta
1 łyżka suszonej bazylii
3 łyżki oliwy
1 łyżka czerwonej papryki może być ostra
kilka igiełek rozmarynu
1/2 szklanki bulionu lub wody

Wykonanie :

Kurczaka myjemy i kroimy na porcje.Osuszamy ręczniczkiem papierowym i nacieramy, solą lub vegetą co lubicie, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, suszona bazylią,rozmarynem i papryką.
Jeśli lubicie ostre dania to polecam użyć papryki ostrej ale troszkę mniej. Kurczaka polewamy oliwą i odstawiamy na kilka minut.
Następnie przekładamy do głębszego rondla tak aby Wam się wszystko zmieściło. Obsmażamy kurczaka z obydwu stron i zmniejszamy ogień. Jabłka, marchew, cebulę obieramy, myjemy i kroimy : jabłka w ósemeczki, cebulę w piórka, marchewkę w grubsze plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do kurczaka i oprószamy solą. Podlewamy około 1/2 szklanki bulionu lub wody i dusimy pod przykryciem co jakiś czas obracając kurczaka.
Mój kurczak był swojski więc piekłam go troszkę ponad godzinkę. Kupny kurczak upiecze się szybciej. Musicie po prostu kontrolować,po włożeniu widelca ma być miękki.
Upieczonego kurczaka można wyjąć a zawartość rondla zmiksować na sos. Ja jednak podaję warzywa w całości tak lubi moja rodzina.
Smacznego :)
 

10 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy przepis :) Wiadomo, że kurczak swojski będzie lepiej smakował, ale myślę, że taki przepis sprawi, że również kurczaki ze sklepu będą pyszne :) Na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam kurczak ma całkiem inny smak :)

      Usuń
  2. Joasiu bardzo ciekawy i smaczny przepis.Pozdrawiam Cię i miłego dnia życzę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dlaczego używa Pani vegety?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Vegetę robię sama a dodaję ją bo lubię :) moja rodzina nie lubi potraw z samą solą :)

      Usuń
    2. Tu jest link jak zrobić pyszną domową vegetę bez chemii :) https://samaslodyczuasi.blogspot.com/2016/01/domowa-vegeta-z-suszonych-warzyw.html

      Usuń
    3. Dzięki!

      Usuń