sobota, 26 listopada 2016

Tort kakaowy z masą budyniowo-wiśniową i pysznym kremem czekoladowym.



Witajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszny tort który składa się z cienkiego biszkoptu masy budyniowej gotowanej na kompocie wiśniowym i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto w sam raz nie za słodkie  nie za kwaśne. Szybko znika z talerzyków :)  
Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki na cienki biszkopt kakaowy:

3 jajka
60 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g mąki tortowej
20 g kakao gorzkiego
56 g roztopionego masła
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyń wiśniowy:

2 budynie waniliowe Winiary
1 łyżka mąki
680 g wiśni z kompotem

Składniki na krem czekoladowy:

660 ml śmietany kremówki 30 % 
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
200 g czekolady mlecznej Milka
1 galaretka wiśniowa Winiary

tortownica o średnicy 26 cm
1 podłużna paczka herbatników

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, na samym końcu dodajemy roztopione masło i jeszcze raz mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Do garnka wlewamy kompot z wiśniami i delikatnie rozdrabniamy mikserem zostawiając jednak małe kawałeczki wiśni. Odlewamy jedną szklankę i mieszamy w niej budynie i mąkę, resztę kompotu zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budynie i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Ciasto przekładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy budyń, na wierzch układamy herbatniki.
Odstawiamy do zastygnięcia.

W małym garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na nim szklaną miseczkę z połamaną czekoladą i mieszamy aż się rozpuści.
Galaretkę wsypujemy do 250 ml szklanki i zalewamy przegotowaną wodą tak aby powstała cała szklanka, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i roztopioną letnią czekoladę, mieszamy mikserem. Wylewamy na warstwę herbatników i odstawiamy na kilka godzin do stężenia.Możecie odłożyć około 1 szklanki kremu do dekoracji ale nie koniecznie.Ja przełożyłam troszkę do rękawa cukierniczego i zrobiłam rozetki, wyszły jak wyszły :) cały tort posypałam gwiazdeczkami. Trochę się spieszyłam więc dekoracja wyszła taka sobie :) Wam zapewne wyjdzie ładniejsza :)
Smacznego :) 





         

20 komentarzy:

  1. Piękne kolory tortu.Bardzo ciekawi mnie smak masy. Pozdrawiam Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa jest pyszna, jak powiedział mój syn piankowa :)

      Usuń
  2. Poproszę kawałeczek, tak smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią skuszę się na taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Asiu ale bym teraz zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu ale pyszny tort upiekłaś. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dekoracyjny torcik. Bogaty w smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie bomba :) bardzo kuszący tort :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie. :-)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj