listopada 24, 2016

Piernik dyniowy z orzechami pieczony w foremkach PapilArt.


Witajcie:) zapraszam dzisiaj na przepyszny piernik dyniowy z orzechami, można go przełożyć powidłami lub kremem, ja zrobiłam bez niczego bo moje dzieci taki najbardziej lubią.Ciasto upiekłam 
w Foremkach Wesołych Świąt PapilArt. 
Zapraszam do wypróbowania bo jest bardzo mięciutki i delikatny :) 


Składniki:

2 pełne szklanki mąki tortowej Młynomag
1 szklanka oleju
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka przyprawy do piernika
1 łyżka kopiasta cynamonu
1 łyżka kakao gorzkiego
1 łyżeczka sody
1 szklanka cukru
5 jajek
1  szklanka posiekanych orzechów włoskich  
2 szklanki startej dyni na średnich oczkach tarki
1 lukier czekoladowy Dr. Oetkera 

2 foremki PapilArt 

Wykonanie :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie dodajemy olej, startą dynię i posiekane orzechy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą i kakao, delikatnie mieszamy.
Ciasto dzielimy na pół i przekładamy do foremek.Jeśli nie macie takich małych możecie upiec w keksówce. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka, moje piekło się około 50 minut. Letnie ciasto polewamy lukrem.
Smacznego :)


  

 

22 komentarze:

  1. Ale ładnie Ci wyrósł, uwielbiam pierniki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Asiu, jak ślicznie. Też tak doprawiam piernikowe ciasta. Przyprawa piernikowa + cynamon + kakao - pysznie :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapachniało świętami :) Chętnie bym spróbowała tych pierników :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wyrósł! Super piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pychotka!: )
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Asiu pyszny piernik Ci wyszedł. Miłego dnia życzę:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Asiu super ciasto :) Uwielbiam zapach piernika w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Joasiu kochana, zjadła bym kawałeczek. Wiesz jak mnie kusić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. super ciacho na jesienne wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  10. pięknie wyrośnięte ciacho! i wspaniały pomysł na wykorzystanie dyni;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger