https://4.bp.blogspot.com/-iu6Ty7V8YVg/WEL3CZijD7I/AAAAAAAAJpU/WapCLqTcNMor7dUR36lToqvDrxcDar--QCLcB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://1.bp.blogspot.com/-aIb0tlMH0Rk/WCHAnVfKraI/AAAAAAAAJa0/FUwBFoZIb6YYCF_YG-vI_vfbiacESw8BQCLcB/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

listopada 26, 2016

Tort kakaowy z masą budyniowo-wiśniową i pysznym kremem czekoladowym.



Witajcie :) przy sobocie zapraszam na pyszny tort który składa się z cienkiego biszkoptu masy budyniowej gotowanej na kompocie wiśniowym i pysznego kremu czekoladowego. Ciasto w sam raz nie za słodkie  nie za kwaśne. Szybko znika z talerzyków :)  
Zapraszam do wypróbowania :)

Składniki na cienki biszkopt kakaowy:

3 jajka
60 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
100 g mąki tortowej
20 g kakao gorzkiego
56 g roztopionego masła
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na budyń wiśniowy:

2 budynie waniliowe Winiary
1 łyżka mąki
680 g wiśni z kompotem

Składniki na krem czekoladowy:

660 ml śmietany kremówki 30 % 
2 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
200 g czekolady mlecznej Milka
1 galaretka wiśniowa Winiary

tortownica o średnicy 26 cm
1 podłużna paczka herbatników

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel.Następnie przesiewamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, na samym końcu dodajemy roztopione masło i jeszcze raz mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Do garnka wlewamy kompot z wiśniami i delikatnie rozdrabniamy mikserem zostawiając jednak małe kawałeczki wiśni. Odlewamy jedną szklankę i mieszamy w niej budynie i mąkę, resztę kompotu zagotowujemy.Do gotującego wlewamy budynie i energicznie mieszamy aż zgęstnieje. Ciasto przekładamy z powrotem do tortownicy i wykładamy budyń, na wierzch układamy herbatniki.
Odstawiamy do zastygnięcia.

W małym garnku zagotowujemy wodę, stawiamy na nim szklaną miseczkę z połamaną czekoladą i mieszamy aż się rozpuści.
Galaretkę wsypujemy do 250 ml szklanki i zalewamy przegotowaną wodą tak aby powstała cała szklanka, mieszamy i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy lekko tężejącą galaretkę i roztopioną letnią czekoladę, mieszamy mikserem. Wylewamy na warstwę herbatników i odstawiamy na kilka godzin do stężenia.Możecie odłożyć około 1 szklanki kremu do dekoracji ale nie koniecznie.Ja przełożyłam troszkę do rękawa cukierniczego i zrobiłam rozetki, wyszły jak wyszły :) cały tort posypałam gwiazdeczkami. Trochę się spieszyłam więc dekoracja wyszła taka sobie :) Wam zapewne wyjdzie ładniejsza :)
Smacznego :) 





         

21 komentarzy:

  1. Piękne kolory tortu.Bardzo ciekawi mnie smak masy. Pozdrawiam Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Poproszę kawałeczek, tak smacznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Z chęcią skuszę się na taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj Asiu ale bym teraz zjadła kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu ale pyszny tort upiekłaś. Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dekoracyjny torcik. Bogaty w smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wpraszam się na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dla mnie bomba :) bardzo kuszący tort :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam.Prosze podac wielkosc tortownicy.

    OdpowiedzUsuń
  10. A przepraszam teraz zauwazylam wielkosc tortownicy.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger