listopada 07, 2016

Barszcz.


Witajcie :) na dworze zimno więc powinniśmy teraz w okresie jesienno zimowym jeść więcej rozgrzewających zup.
Dzisiaj ma dla Was pyszny barszczyk z jajkiem. Rodzina go uwielbia jest bardzo syty i może wystarczyć jako jedno danie.
Zapraszam :)

Składniki:

2 żeberka lub jedna noga z kurczaka
2,5 l wody
6 ziemniaków
5 małych buraczków
2 marchewki
kawałek selera i pora
zielenina ( pietruszka, seler, lubczyk)
250 ml słodkiej śmietanki 12 %
4 jajka ugotowane na twardo
sól lub domowa vegeta do smaku
pieprz do smaku
kilka ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
1 liść laurowy

Wykonanie :

Buraki myjemy przecinamy na pół i pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni około 35 minut, następnie obieramy i kroimy w paseczki. Mięso myjemy i przekładamy do garnka, warzywa obieramy i myjemy, Marchewkę kroimy w pół plasterki, również przekładamy do garnka i zalewamy polowa wody tak żeby wszystko było dobrze przykryte.
Gotujemy na małym ogniu, gdy zacznie się gotować dodajemy liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu i ziela angielskiego oraz sól lub 2 łyżki domowej vegety. Dolewamy resztę wody. Gotujemy aż mięso lekko zmięknie, następnie dodajemy pokrojone buraki i ziemniaki, gotujemy tak długo aż ziemniaki i buraki będą miękkie. Ugotowane mięso wyciągamy, drobno kroimy i z powrotem przekładamy do garnka. Jajka kroimy w grubą kostkę lub w ósemki, jak wolicie. Zupę przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i dodajemy śmietankę.Jeśli lubicie lekko kwaskowy możecie dodać troszkę octu lub soku z cytryny. My lubimy zupy gęste jeśli lubicie rzadkie dodajcie w czasie gotowania więcej wody.
Smacznego :) 

     

13 komentarzy:

  1. Uwielbiam barszcz:)I z jajkiem i z grochem i czysty do krokieta :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dodaję czasem fasolę ale dzieci nie lubią z nią za bardzo :)

      Usuń
  2. Ale ten kolor jest piękny!!! NIesamowite! Zapomniałem już o takich przepisach odkąd gotuję z aplikacją kcalmar. Ale ochoty sobie narobiłem!

    OdpowiedzUsuń
  3. W Twoim barszczu jest wszystko co lubię, bardzo smaczny i syty. Pozdrawiam kochana; )

    OdpowiedzUsuń
  4. To akurat taka zupa, która u mnie w domu jada się tylko i wyłącznie na Wigilię.

    OdpowiedzUsuń
  5. Taki barszczyk robiła moja mama :)
    Pyszny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  6. ale piękny kolorek! ;) musi być pysznie, bardzo lubię czerwone buraczki pod każdą postacią;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super :) Przypomina mi barszcz mojej babci, tylko brakuje fasoli :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ależ bym sobie zjadła takiego barszczyku

    OdpowiedzUsuń