czwartek, 10 listopada 2016

Maślane ciasteczka z czekodżemem i nutellą.


Witajcie :) Dzisiaj mam dla Was pyszne, kruchutkie, maślane ciasteczka, w sam raz do kawki lub herbatki.
Zapraszam do wypróbowania :) 


Składniki:

280 g mąki luksusowej Młynomag typ 550
70 g cukru
1 cukier waniliowy
3 żółtka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
145 g miękkiego masła

dowolny dżem, czekodżem lub nutella

Wykonanie :

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia na stolnicę, dodajemy, masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około 10 minut.
Stolnicę oprószamy mąką, rozwałkowujemy ciasto nie za grubo i wykrawamy ciasteczka jedno pełne jedno z dziurką. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i pieczemy w temperaturze 180 stopni na złoty kolor około 10/15 minut.
Zimne ciasteczka przekładamy dżemem lub nutellą i złączamy, musi być jedno całe jedno z dziurką.
Smacznego :) 


     









 

12 komentarzy:

  1. Joasiu to ja jedną tacke porywam i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, jakbym się do nich dorwała, to zjadłabym wszystkie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pomysłowo Asiu. Pyszne ciasteczka. Uwielbiam maślane :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Porywam jedno pyszne ciasteczko:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowne i niezwykle smakowite ciasteczka :) Są urocze <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Jakie cudne :) Schrupałabym takie teraz- na wieczór, do książki ;}

    OdpowiedzUsuń