października 07, 2016

Zupa kalafiorowa na ostro.

Mamy już jesień i oczywiście okres grypowy rozpoczęty. Dzisiaj postanowiłam ugotować pyszną zupę kalafiorową z papryką i papryczką chili. W sam raz na chłodne deszczowe dni:) 
Zapraszam :) 
 
 
Składniki :

3 skrzydełka z kurczaka
kawałek pora
kawałek selera
1 mała papryka czerwona
1 malutka papryczka chili bez pestek
domowa vegeta do smaku
pieprz do smaku
4 ziemniaki duże
1 duża marchewka
pęczek zieleniny ( pietruszka, liście selera,gałązka lubczyku )
około 2,5 l wody
1/2 małego kalafiora 

Wykonanie :

Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Mięso myjemy, przekładamy do garnka, dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, różyczki kalafiora, por, seler, zieleninkę, papryczkę chili.Zalewamy połową wody i gotujemy na małym ogniu około 20 minut następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki czerwoną paprykę, dolewamy resztę wody i gotujemy tak długo aż warzywa będą miękkie. Z zupy wyjmujemy zielone części oraz skrzydełka, mięso oddzielamy od kości i kroimy, przekładamy do zupy. Dodajemy śmietankę i przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, lub pieprzem. Gęstość zupy zależy już od waszego upodobania czy lubicie geste czy rzadsze.
Smacznego :) 

  
Przepis dołączam do akcji Błyskawiczny Piątek.

 

7 komentarzy:

  1. uwielbiam kalafiorową, a jeszcze na ostro :) poezja mimo, że takiej jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam kalafiorowej :) Pyszna propozycja Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Talerzyk Twojej zupy przydałby się na dzisiejszy deszczowy i zimny poranek. Pyszota!

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo fajne urozmaicenie zupy kalafiorowej :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu pyszna zupka na jesienne chłody :-)

    OdpowiedzUsuń