sobota, 8 października 2016

Kawowa delicja.


Witajcie :) Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji Delicje kakaowe, ja oczywiście to ciasto zrobiłam po swojemu, nie lubię suchych biszkoptów więc do ciasta dodałam napar kawowy. Ciasto jest przepyszne, z masą budyniową, galaretką i masą śmietanową. Powiem szczerze że jest pracochłonne ale warte poświęcenia tych kilku godzin :)  Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki na biszkopt kawowy :

6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 i 1/2  szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki przegotowanej wody
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku waniliowym
2 łyżki kakao  
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt jasny :

4 jajka
3/4  szklanki mąki 
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka oleju
1/2 szklanki cukru

Masa budyniowa:

600  ml mleka
2 budynie waniliowe winiary
3 łyżki cukru
200 g masła
1 łyżka mąki 
1 łyżka likieru waniliowego
1 żółtko

3 galaretki malinowe
600 ml przegotowanej wody

Masa śmietanowa:

600 ml śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru 
1 śmietana fix

2 batony Snickers

blaszka 36/31 cm
 

Wykonanie biszkoptu ciemnego :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. W letniej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do ciasta, jeszcze raz mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciast, pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 25/30 minut.

Wykonanie biszkoptu jasnego:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 25 minut.  

Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.

Wykonanie masy budyniowej:

Połowę mleka wlewamy do garnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty.
Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier.
 Ciasto ciemne przecinamy na pół.
W  cieście jasnym i w jednym górnym  ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka robiąc około 1,5 cm odstępu. Kółeczka w obydwu ciastach muszą być w takich samych odstępach, gdy nałożymy ciasta na siebie dziurki muszą pasować.


Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno.



Warstwy ciasta :

1. cały blat ciasta kawowego 
2. połowa masy budyniowej
3. ciasto jasne z dziurkami
4. dziurki zalewamy tężejącą galaretką
5. w koło dziurek ciasto jasne smarujemy delikatnie masą tak żeby nie pobrudzić galaretki
6. Ciasto jasne przykrywamy ciastem ciemnym z dziurkami i zalewamy resztą galaretki
7. Na zastygniętą galaretkę nakładamy wycięte jasne kółeczka  
8. całość smarujemy bitą śmietaną
9. na wierzch ciasta ścieramy 2 batony snickers
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę 
Smacznego :)

   
 

     











 Ciasto dołączam do wspólnego wypiekania na face book.

Wypiekałam z :

Barbarą   /        Bożenką
Małgosią /        Danusią
Iwoną      /      
Magdaleną  
Edytką 
Angeliką  

23 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta kawowe, a to wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak torcik :) Z chęcią bym zjadła kawałeczek :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu Twoje ciacho wygląda mega smacznie;) Dziękuję za wspólne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto prezentuje się znakomicie :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu cudowne ciasto, naprawdę pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U ciebie zawsze jakieś fajne i kolorowe ciacha można podglądnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciacho prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kolorowe ciasta, to moja słabość. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiu cudowne ciasto, pięknie sie prezentuje😃 Dziękuję za wspólne pieczenie😃

    OdpowiedzUsuń
  10. skąd Ty bierzesz na te wszystkie ciacha pomysły,,pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko co związane ze smakiem kawy jest moim faworytem! Muszę spróbować koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam..ślinka cieknie.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń