https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

października 08, 2016

Kawowa delicja.


Witajcie :) Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji Delicje kakaowe, ja oczywiście to ciasto zrobiłam po swojemu, nie lubię suchych biszkoptów więc do ciasta dodałam napar kawowy. Ciasto jest przepyszne, z masą budyniową, galaretką i masą śmietanową. Powiem szczerze że jest pracochłonne ale warte poświęcenia tych kilku godzin :)  Zapraszam do wypróbowania :)


Składniki na biszkopt kawowy :

6 jajek
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 i 1/2  szklanki mąki tortowej
1/4 szklanki przegotowanej wody
3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku waniliowym
2 łyżki kakao  
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na biszkopt jasny :

4 jajka
3/4  szklanki mąki 
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
1 łyżka oleju
1/2 szklanki cukru

Masa budyniowa:

600  ml mleka
2 budynie waniliowe winiary
3 łyżki cukru
200 g masła
1 łyżka mąki 
1 łyżka likieru waniliowego
1 żółtko

3 galaretki malinowe
600 ml przegotowanej wody

Masa śmietanowa:

600 ml śmietany kremówki 30 %
1 cukier waniliowy
1 łyżka cukru pudru 
1 śmietana fix

2 batony Snickers

blaszka 36/31 cm
 

Wykonanie biszkoptu ciemnego :

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i kakao, delikatnie mieszamy. W letniej wodzie rozpuszczamy kawę i dodajemy do ciasta, jeszcze raz mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciast, pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 25/30 minut.

Wykonanie biszkoptu jasnego:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel następnie dodajemy przesiana mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy.Następnie dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy.Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka około 25 minut.  

Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie.

Wykonanie masy budyniowej:

Połowę mleka wlewamy do garnka, w drugiej połowie rozpuszczamy budynie, cukier i mąkę. Gdy mleko zacznie wrzeć wlewamy mieszankę, gotujemy tak długo aż budyń będzie gęsty.
Zimny budyń ucieramy z masłem na gładki krem, na końcu dodajemy likier.
 Ciasto ciemne przecinamy na pół.
W  cieście jasnym i w jednym górnym  ciemnym wycinamy kieliszkiem kółeczka robiąc około 1,5 cm odstępu. Kółeczka w obydwu ciastach muszą być w takich samych odstępach, gdy nałożymy ciasta na siebie dziurki muszą pasować.


Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno.



Warstwy ciasta :

1. cały blat ciasta kawowego 
2. połowa masy budyniowej
3. ciasto jasne z dziurkami
4. dziurki zalewamy tężejącą galaretką
5. w koło dziurek ciasto jasne smarujemy delikatnie masą tak żeby nie pobrudzić galaretki
6. Ciasto jasne przykrywamy ciastem ciemnym z dziurkami i zalewamy resztą galaretki
7. Na zastygniętą galaretkę nakładamy wycięte jasne kółeczka  
8. całość smarujemy bitą śmietaną
9. na wierzch ciasta ścieramy 2 batony snickers
Wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę 
Smacznego :)

   
 

     











 Ciasto dołączam do wspólnego wypiekania na face book.

Wypiekałam z :

Barbarą   /        Bożenką
Małgosią /        Danusią
Iwoną      /      
Magdaleną  
Edytką 
Angeliką  

22 komentarze:

  1. Bardzo lubię ciasta kawowe, a to wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda jak torcik :) Z chęcią bym zjadła kawałeczek :) Dziękuje za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu Twoje ciacho wygląda mega smacznie;) Dziękuję za wspólne wypieki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ciasto prezentuje się znakomicie :) aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu cudowne ciasto, naprawdę pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. U ciebie zawsze jakieś fajne i kolorowe ciacha można podglądnąć :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ciacho prezentuje się bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kolorowe ciasta, to moja słabość. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  9. Asiu cudowne ciasto, pięknie sie prezentuje😃 Dziękuję za wspólne pieczenie😃

    OdpowiedzUsuń
  10. skąd Ty bierzesz na te wszystkie ciacha pomysły,,pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystko co związane ze smakiem kawy jest moim faworytem! Muszę spróbować koniecznie!

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam..ślinka cieknie.dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger