sobota, 22 października 2016

Marchewkowe ciasto z orzechami i polewą serkową.



Witajcie :) Mamy weekend no i przydało by się jakieś ciasto, a że od kilku dni chodziło za mną ciasto marchewkowe więc postanowiłam takie właśnie upiec, może na niedzielę nie jest zbytnio wykwintne ale za to bardzo pyszne, z dodatkiem orzechów i polewą z serka smakuje wyśmienicie.
Zapraszam :)



Składniki :

1,5 szklanki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu
1,5 łyżeczki sody
5 jajek
2 kopiaste szklanki mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag 
2 szklanki startej marchewki na tarce o średnich oczkach
250 ml oleju
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych

1 serek Almette 
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki miękkiego masła

produkty odmierzałam szklanką o pojemności 250 ml
blaszka o wymiarach 26/35

Wykonanie:

Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie dodajemy olej i przesiewamy mąkę z sodą i przyprawą do piernika .Następnie dodajemy startą marchewkę i orzechy, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka moje piekło się 45 minut. 
Serek ucieramy mikserem z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, smarujemy zimne ciasto i odstawiamy na kilka godzin do lodówki.Ja na wierzch swojego ciasta starłam wafelka Grzesiek, a Wy możecie posypać je orzechami lub po prostu zostawić samą masę.
Smacznego :)  
   


 

20 komentarzy:

  1. Joasiu piękne i smaczne ciacho zrobiłaś. Kolorek cudny, zabieram kawałek i to nie mały :) do kawki ;) i pozdrawiam Cię kochana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Częstuj się kochana bo bardzo pyszne :) jeśli ktoś lubi marchewkowe oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale apetycznie wygląda to ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, uwielbiam marchewkowe ciasto, a twoje to po prostu bajka !!! Pyszności!!! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. obowiązkowe ciasto o tej porze roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie wyrośnięte ciacho. Pyszna propozycja na ciasto marchewkowe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. To ciasto wygląda pięknie. Ten kolor już mówi,że ciacho jest bardzo smaczne :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam takie ciasto. Pysznie wygląda i smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam ciasto marchewkowe, ale jakoś o nim zapomniałam;) Muszę wkrótce upiec

    OdpowiedzUsuń
  10. właśnie za mną ostatnio chodzi takie ciasto z marchewki,,,ale nie ma komu zrobić :p

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszne ! Dawno już nie robiłam marchewkowego, więc muszę i ja wreszcie się za nie zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo lubię ciasta marchewkowe :) wygląda bardzo smakowicie i ta polewa mniam :)

    OdpowiedzUsuń