października 26, 2016

Bigos staropolski, pyszny i aromatyczny.


Witajcie :) kiedy zbliża się jesień a świeża kapusta jest już dobrze ukiszona zawsze gotuję większą ilość pysznego bigosu i zagotowuję w słoiki. Kiedy wpadają niespodziewani goście zawsze mam czym ugościć lub kiedy nie mam czasu na ugotowanie obiadu wtedy otwieram słoik z bigosem do tego ziemniaki i obiad gotowy.
Pyszny, aromatyczny w sam raz na różne okazje a nawet święta.
Zapraszam :) 


Składniki :

3 kg kiszonej kapust
1 kg świeżej kapusty
1.5 kg mięsa wieprzowego np: żeberek lub karkówki
1 kg dobrej podsuszanej kiełbasy
20 g suszonych grzybów
kilka suszonych śliwek
1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
1,5 lub 2  słoiczki przecieru pomidorowego np: Pudliszki
6 ziaren ziela angielskiego
6 ziaren jałowca
3 liście laurowe
sól, pieprz do smaku
3 łyżki czerwonej papryki
1,5 szklanki oleju
domowa vegeta do smaku
2 łyżki ziół prowansalskich

Wykonanie :

Grzyby zalewamy woda i odstawiamy na noc.Następnie kroimy w paseczki, śliwki również.
Kiszoną kapustę myjemy, odcedzamy i zalewamy ponownie wodą.
Mięso myjemy kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do kapusty razem z grzybami i śliwkami. Dodajemy zielę angielskie,jałowiec,liście laurowe i gotujemy tak długo aż mięso i kapusta będą miękkie.Ugotowaną kapustę odcedzamy z tym że na dnie zostawiamy troszkę wywaru z gotowania. Świeżą kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i również gotujemy do miękkości, następnie odcedzamy i przekładamy do kapusty kiszonej.
Kiełbasę kroimy w grubsza kostkę.W rondlu rozgrzewamy olej, przekładamy kiełbasę, dodajemy czerwoną paprykę, sól, pieprz, zioła prowansalskie i podsmażamy na rumiano. Następnie przekładamy wszystko do garnka z kapustą i dobrze mieszamy, następnie dodajemy przecier pomidorowy i wino, mieszamy i gotujemy na malutki ogniu około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając. Na końcu przyprawiamy do smaku solą, pieprzem lub domową vegetą. Słoiki dobrze wyparzamy i wycieramy do sucha, przekładamy bigos i zakręcamy. Dno wysokiego garnka wykładamy ściereczką wkładamy słoiki z bigosem i zalewamy wodą do 3/4 wysokości, jeśli do słoików wkładaliście jeszcze ciepły bigos to woda którą wlewacie do garnka musi być ciepła jeśli zimny bigos to woda zimna. Od zagotowania wody w garnku gotujemy na małym ogniu około 30 minut, wtedy macie pewność że słoiki dobrze się zagotowały i nie puszczą.

Smacznego :) 

 
  

12 komentarzy: