poniedziałek, 20 lutego 2017

Kretowisko.


Witajcie :) zapraszam na pyszne ciasto kretowisko, często je piekę bo dzieci za nim przepadają.
Jest proste w przygotowaniu i nie zbyt pracochłonne. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław.
Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam do sklepu on line 
http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-3772.


Składniki na biszkopt kakaowy:

1 szklanka mąki pszennej tortowej Młynów Stoisław
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
2 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżka wody
1 łyżka oleju

Składniki na masę :

830 ml śmietany kremówki 30 %
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 galaretki agrestowe
500 ml przegotowanej wody
6, 7 bananów o równej długości

10 kostek czekolady Milka oreo

blaszka o wymiarach 26/37

Wykonanie :

Białka ubijamy ze szczyptą soli następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy wodę i olej również delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.

Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do leciutkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy galaretkę posiekaną czekoladę  i dobrze mieszamy.

W koło ciasta na około 1 cm od brzegów wydrążamy środek ale delikatnie tak na 1/2 cm żeby nie przedziurawić spodu. Kawałki ciasta drobno kruszymy. W dołek ciasta wykładamy troszkę masy na niej układamy obrane banany, na wierzch wykładamy resztę masy i ładnie wygładzamy.Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym ciastem delikatnie dociskając.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 1.5 godziny.
Kroimy po długości blaszki wtedy wyjdą nam ładne porcje ciasta z kawałkiem okrągłego banana.
Smacznego :)





    

 

26 komentarzy:

  1. Rewelacyjne ciasto :-) Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto. Też dodaję galaretkę agrestową do kremów :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Galaretki dają fajny smak masie śmietanowej:)

      Usuń
  3. Pyszna porcja slodkości, wyglada obłędnie

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomysłowe ciascto.Połączenie bananów i czekolady to strzał w dziesiątkę , który bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za wspaniałe ciacho. Muszę wypróbować Twój przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię także w wersji kopiec kreta:)pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno wyprobuje bo mój syn uwielbia kopiec kreta a to bardzo podobne banany układać wzdłuż krótkiego boku?

    OdpowiedzUsuń

Drukuj