Witajcie :) zapraszam na pyszne ciasto kretowisko, często je piekę bo dzieci za nim przepadają.
Jest proste w przygotowaniu i nie zbyt pracochłonne. Do ciasta użyłam mąki Młynów Stoisław.
Młyny Stoisław to wieloletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam do sklepu on line
http://www.mlynystoislaw.pl/product_info.php/maka-pszenna-tortowa-typ-450-kg-p-3772.
Składniki na biszkopt kakaowy:
1 szklanka mąki pszennej tortowej Młynów Stoisław
3/4 szklanki cukru
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao gorzkiego
1 łyżka wody
1 łyżka oleju
Składniki na masę :
830 ml śmietany kremówki 30 %
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
2 galaretki agrestowe
500 ml przegotowanej wody
6, 7 bananów o równej długości
10 kostek czekolady Milka oreo
blaszka o wymiarach 26/37
Wykonanie :
Białka ubijamy ze szczyptą soli następnie ciągle mieszając dodajemy cukier, cukier waniliowy i po jednym żółtku.
Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, następnie dodajemy wodę i olej również delikatnie mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 175/180 stopni do suchego patyczka. Upieczony biszkopt odstawiamy do przestygnięcia.
Galaretki rozpuszczamy w przegotowanej wodzie i odstawiamy do leciutkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy galaretkę posiekaną czekoladę i dobrze mieszamy.
W koło ciasta na około 1 cm od brzegów wydrążamy środek ale delikatnie tak na 1/2 cm żeby nie przedziurawić spodu. Kawałki ciasta drobno kruszymy. W dołek ciasta wykładamy troszkę masy na niej układamy obrane banany, na wierzch wykładamy resztę masy i ładnie wygładzamy.Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym ciastem delikatnie dociskając.
Ciasto wkładamy do lodówki na około 1.5 godziny.
Kroimy po długości blaszki wtedy wyjdą nam ładne porcje ciasta z kawałkiem okrągłego banana.
Smacznego :)
Wspaniałe ciasto Asiu :-)
OdpowiedzUsuńCiekawie wygląda:)
OdpowiedzUsuńRewelacyjne ciasto :-) Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. Też dodaję galaretkę agrestową do kremów :)
OdpowiedzUsuńGalaretki dają fajny smak masie śmietanowej:)
UsuńWygląda bosko!
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
UsuńPyszna porcja slodkości, wyglada obłędnie
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńPomysłowe ciascto.Połączenie bananów i czekolady to strzał w dziesiątkę , który bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu polecam :)
UsuńCo za wspaniałe ciacho. Muszę wypróbować Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńZachęcam do wypróbowania :)
UsuńAle piękne widelczyki!
OdpowiedzUsuńlubię także w wersji kopiec kreta:)pyszności!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniałe ciasto😋
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńHeh, boska nazwa i boskie ciacho :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wyprobuje bo mój syn uwielbia kopiec kreta a to bardzo podobne banany układać wzdłuż krótkiego boku?
OdpowiedzUsuń