września 12, 2016

Indyk w sosie śmietanowym z pieczarkami.


Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na  indyka w sosie śmietanowym z pieczarkami.
Danie jest proste w wykonaniu i bardzo aromatyczne, można je podać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Do mięsa użyłam przyprawy firmy PLENUS- https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-do-kurczaka-bez-glutaminianu.html. Zapraszam :)


Składniki :

500 g piersi z indyka
około 10 pieczarek małych
2 cebule średnie

sól, pieprz, szczypta chili do smaku

500 ml śmietanki kremówki 
2 łyżki czerwonej papryki
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżka przyprawy do kurczaka Plenus 
4 łyżki masła

Wykonanie :

Mięso myjemy, osuszmy ręczniczkiem papierowym i kroimy w grubą kostkę.Posypujemy wszystkimi przyprawami i mieszamy, odstawiamy na 15 minut do przegryzienia smaków.
W głębokim rondlu rozpuszczamy 4 łyżki masła, przekładamy mięso i dusimy pod przykryciem około 15 minut.Pieczarki i cebulę obieramy, myjemy i kroimy wpół plasterki, przekładamy do mięsa i mieszamy, wlewamy połowę śmietanki i dusimy pod przykryciem aż mięso zmięknie. Na końcu wlewamy resztę śmietanki, przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem i chili, dusimy jeszcze około 5 minut aż wszystko się ładnie zagęści.Podajemy z ryżem, kaszą lub ziemniakami.
Smacznego :)
   

9 komentarzy:

  1. Ależ apetyczna i pożywna propozcyja na indyka <3 Mniam - palce lizać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł na smaczny obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Drób i pieczarki, słowem szybko, pysznie i aromatycznie :) Pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. na domowe zapiekanki zawsze jestem chętna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu, rewelacyjnie wygląda! Widać, że kremowo, że delikatnie... ech :) Lubię takie obiadki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana i miło mi że mnie odwiedziłaś :)

      Usuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger