Witajcie :) zapraszam dzisiaj na tort malinowy z masą śmietanowo malinowo galaretkową.
Ciasto jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:) Tort jest pracochłonny ale warto go zrobić. Do wypieku użyłam mąki pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :)
Składniki na biszkopt :
1 szklanka mąki pszennej Koszalińskiej typ 500
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
Składniki na mus malinowy:
520 g malin ( zmiksować )
7 łyżek cukru 1
1 cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
Masa śmietanowa 1
500 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 łyżki musu z malin
4 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
Masa śmietanowa 2
500 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 galaretka malinową
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka kopiasta żelatyny
2 szklanki świeżych malin
tortownica o średnicy 23 cm
Wykonanie biszkoptu:
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wszystko mieszamy szpatułką, następnie wlewamy olej i jeszcze raz wszystko mieszamy.
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. przekładamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Wykonanie musu :
Maliny miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, przelewamy do garnka i lekko zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki letniej wody , gdy napęcznieje podgrzewamy ją aby się rozpuściła i wlewamy do malin. Odstawiamy do lekkiego stężenia.
Wykonanie masy 1:
4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy do napęcznienia.
Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy 4 łyżki wcześniej przygotowanego musu malinowego. Żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła następnie dodajemy do niej 2 łyżki śmietany i ją hartujemy, wlewamy do masy śmietanowej i mieszamy mikserem aż zgęstnieje.
Wykonanie masy 2:
Galaretkę malinową i żelatynę rozpuszczamy w 1 szklance przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze mieszamy.
Warstwy ciasta :
Biszkopt przecinamy na pół.Spodnią warstwę układamy na talerzu i nakładamy obręcz do tortów, w drugiej części wycinamy od talerzyka koło przykładamy mniejszy talerzyk ta żeby powstała obręcz o szerokości 1.5 cm.
1. Na spodnią część biszkoptu nakładamy obręcz do tortów i wykładamy około 2 cm masy z musem malinowym.
2. Na środku układamy obręcz z wycięciem , cały środek zalewamy musem malinowymi nakładamy na niego małe kółeczko z ciasta.
Boki poza obręczą z biszkoptu i cały wierzch wypełniamy masą śmietanową z musem malinowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.Następnie ściągamy obręcz.
3. Do rękawa cukierniczego odkładamy około 1 szklankę masy z galaretką do dekoracji .
4. Cały tort i boki smarujemy masą śmietanową z galaretką malinową.
5. Na torcie robimy rozetki z odłożonej masy i dekorujemy malinami.
Ja zrobiłam ten błąd że do dekoracji użyłam mrożonych malin i puściły mi sok , Wam proponuję użycie świeżych malin.
6. Boki obsypujemy posypką waflową, jeśli takiej nie macie mogą być wiórki kokosowe lub płatki migdałowe. Tort odstawiamy do lodówki na kila godzin.
Smacznego :)
Asiu piekny torcik! A to, że pyszny to nie mam wątpliwości, maliny uwielbiam więc porywam kawałeczek ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję Asiu :)
Usuńmniam!!! nie pogardziłabym pysznym kawałkiem tego tortu :) wspaniały Asieńko ! :)
OdpowiedzUsuńWpadaj kochana na kawkę :)
UsuńA co zrobić jak nie mam obręczy takiej do ciasta? tort wygląda ładnie i bym go upiekła. Ela.
OdpowiedzUsuńElu możesz oczywiście zrobić w tortownicy tylko z papieru do pieczenia lub foli aluminiowej zrób wyższy rant :)
UsuńAsiu cudownie wygląda i jestem pewna, że tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :) jest pyszny :)
UsuńCo za wspaniałe ciacho, już je widzę u mnie na stole :-) Pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńO tak! Przepyszny! Wygląda niesamowicie! Cudeńko <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu:)
UsuńAsiu pyszne ciasto Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda Twój tort.tez używam tych mąk. Pozdrawiam Asieńko -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana i również pozdrawiam :)
UsuńWygląda bardzo smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuję Marta:)
UsuńPyszności, torcik normalnie palce lizać :) Mniam... z malinami, uwielbiam.
OdpowiedzUsuńo kurczę :) piękny torcik,w przekroju cudo !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam maliny i ostatnio na urodziny męża zamówiłam przepyszny tort z malinami. Na dodatek był tak ładny, że aż szkoda było go kroić. Wszystkim bardzo smakował, ten zapewne też, ponieważ wygląda równie pięknie :)
Pozdrawiam serdecznie