sobota, 10 września 2016

Przepyszny tort malinowy.


Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  tort malinowy z masą śmietanowo malinowo galaretkową.
Ciasto jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:) Tort jest pracochłonny ale warto go zrobić. Do wypieku użyłam  mąki  pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :)



Składniki na biszkopt :

1 szklanka mąki pszennej Koszalińskiej typ 500 
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy

Składniki na mus malinowy:

520 g malin ( zmiksować )
7 łyżek cukru 1
1 cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody

Masa śmietanowa 1

500 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 łyżki musu z malin 
4 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody

Masa śmietanowa 2

500 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 galaretka malinową
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka kopiasta żelatyny

2 szklanki świeżych malin






tortownica o średnicy 23 cm 

Wykonanie biszkoptu:


 Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wszystko mieszamy szpatułką, następnie wlewamy olej i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. przekładamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Wykonanie musu :

Maliny miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, przelewamy do garnka i lekko zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki letniej wody , gdy napęcznieje podgrzewamy ją aby się rozpuściła i wlewamy do malin. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Wykonanie masy 1:

4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy do napęcznienia.
Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy 4 łyżki wcześniej przygotowanego musu malinowego. Żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła następnie dodajemy do niej 2 łyżki śmietany i ją hartujemy, wlewamy do masy śmietanowej i mieszamy mikserem aż zgęstnieje.

Wykonanie masy 2:

Galaretkę malinową i żelatynę  rozpuszczamy w 1 szklance przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze mieszamy.

Warstwy ciasta :

Biszkopt przecinamy na pół.Spodnią warstwę układamy na talerzu i nakładamy obręcz do tortów, w drugiej części wycinamy od talerzyka koło przykładamy mniejszy talerzyk ta żeby powstała obręcz o szerokości 1.5 cm.

1. Na spodnią część biszkoptu nakładamy obręcz do tortów i wykładamy około 2 cm masy z musem malinowym.
2. Na środku układamy obręcz z wycięciem , cały środek zalewamy musem malinowymi nakładamy na niego małe kółeczko z ciasta.
Boki poza obręczą z biszkoptu i cały wierzch wypełniamy masą śmietanową z musem malinowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.Następnie ściągamy obręcz.
3. Do rękawa cukierniczego odkładamy około 1 szklankę masy z galaretką do dekoracji .
4. Cały tort i boki smarujemy masą śmietanową z galaretką malinową. 
5. Na torcie robimy rozetki z odłożonej masy i dekorujemy malinami.
Ja zrobiłam ten błąd że do dekoracji użyłam mrożonych malin i puściły mi sok , Wam proponuję użycie świeżych malin.
6. Boki obsypujemy posypką waflową, jeśli takiej nie macie mogą być wiórki kokosowe lub płatki migdałowe. Tort odstawiamy do lodówki na kila godzin.




Smacznego :)






22 komentarze:

  1. Asiu piekny torcik! A to, że pyszny to nie mam wątpliwości, maliny uwielbiam więc porywam kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!!! nie pogardziłabym pysznym kawałkiem tego tortu :) wspaniały Asieńko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co zrobić jak nie mam obręczy takiej do ciasta? tort wygląda ładnie i bym go upiekła. Ela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu możesz oczywiście zrobić w tortownicy tylko z papieru do pieczenia lub foli aluminiowej zrób wyższy rant :)

      Usuń
  4. Asiu cudownie wygląda i jestem pewna, że tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za wspaniałe ciacho, już je widzę u mnie na stole :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! Przepyszny! Wygląda niesamowicie! Cudeńko <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda Twój tort.tez używam tych mąk. Pozdrawiam Asieńko -:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana i również pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Pyszności, torcik normalnie palce lizać :) Mniam... z malinami, uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurczę :) piękny torcik,w przekroju cudo !

    OdpowiedzUsuń