https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

września 10, 2016

Przepyszny tort malinowy.


Witajcie :) zapraszam dzisiaj na  tort malinowy z masą śmietanowo malinowo galaretkową.
Ciasto jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:) Tort jest pracochłonny ale warto go zrobić. Do wypieku użyłam  mąki  pszennej Młynów Stoisław. wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam na stronę internetową http://www.stoislaw.com.pl/pl/ produkty możliwe do zakupienia również w sklepie firmowym online : http://www.mlynystoislaw.pl/ Młyny Stoisław to długoletnia tradycja i najlepsza jakość produktów. Zapraszam :)



Składniki na biszkopt :

1 szklanka mąki pszennej Koszalińskiej typ 500 
1 łyżka maki ziemniaczanej
1/4 szklanki oleju
5 jajek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy

Składniki na mus malinowy:

520 g malin ( zmiksować )
7 łyżek cukru 1
1 cukier waniliowy
3 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody

Masa śmietanowa 1

500 ml śmietany kremówki 30 %
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
4 łyżki musu z malin 
4 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody

Masa śmietanowa 2

500 ml śmietany kremówki 30 %
3 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 galaretka malinową
1 szklanka przegotowanej wody
1 łyżka kopiasta żelatyny

2 szklanki świeżych malin






tortownica o średnicy 23 cm 

Wykonanie biszkoptu:


 Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wszystko mieszamy szpatułką, następnie wlewamy olej i jeszcze raz wszystko mieszamy.

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. przekładamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.

Wykonanie musu :

Maliny miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, przelewamy do garnka i lekko zagotowujemy. Żelatynę namaczamy w 1/4 szklanki letniej wody , gdy napęcznieje podgrzewamy ją aby się rozpuściła i wlewamy do malin. Odstawiamy do lekkiego stężenia.

Wykonanie masy 1:

4 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i odstawiamy do napęcznienia.
Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na sztywno, następnie dodajemy 4 łyżki wcześniej przygotowanego musu malinowego. Żelatynę podgrzewamy aby się rozpuściła następnie dodajemy do niej 2 łyżki śmietany i ją hartujemy, wlewamy do masy śmietanowej i mieszamy mikserem aż zgęstnieje.

Wykonanie masy 2:

Galaretkę malinową i żelatynę  rozpuszczamy w 1 szklance przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze mieszamy.

Warstwy ciasta :

Biszkopt przecinamy na pół.Spodnią warstwę układamy na talerzu i nakładamy obręcz do tortów, w drugiej części wycinamy od talerzyka koło przykładamy mniejszy talerzyk ta żeby powstała obręcz o szerokości 1.5 cm.

1. Na spodnią część biszkoptu nakładamy obręcz do tortów i wykładamy około 2 cm masy z musem malinowym.
2. Na środku układamy obręcz z wycięciem , cały środek zalewamy musem malinowymi nakładamy na niego małe kółeczko z ciasta.
Boki poza obręczą z biszkoptu i cały wierzch wypełniamy masą śmietanową z musem malinowym. Odstawiamy do lekkiego zastygnięcia.Następnie ściągamy obręcz.
3. Do rękawa cukierniczego odkładamy około 1 szklankę masy z galaretką do dekoracji .
4. Cały tort i boki smarujemy masą śmietanową z galaretką malinową. 
5. Na torcie robimy rozetki z odłożonej masy i dekorujemy malinami.
Ja zrobiłam ten błąd że do dekoracji użyłam mrożonych malin i puściły mi sok , Wam proponuję użycie świeżych malin.
6. Boki obsypujemy posypką waflową, jeśli takiej nie macie mogą być wiórki kokosowe lub płatki migdałowe. Tort odstawiamy do lodówki na kila godzin.




Smacznego :)






20 komentarzy:

  1. Asiu piekny torcik! A to, że pyszny to nie mam wątpliwości, maliny uwielbiam więc porywam kawałeczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam!!! nie pogardziłabym pysznym kawałkiem tego tortu :) wspaniały Asieńko ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A co zrobić jak nie mam obręczy takiej do ciasta? tort wygląda ładnie i bym go upiekła. Ela.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Elu możesz oczywiście zrobić w tortownicy tylko z papieru do pieczenia lub foli aluminiowej zrób wyższy rant :)

      Usuń
  4. Asiu cudownie wygląda i jestem pewna, że tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Co za wspaniałe ciacho, już je widzę u mnie na stole :-) Pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. O tak! Przepyszny! Wygląda niesamowicie! Cudeńko <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda Twój tort.tez używam tych mąk. Pozdrawiam Asieńko -:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności, torcik normalnie palce lizać :) Mniam... z malinami, uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. o kurczę :) piękny torcik,w przekroju cudo !

    OdpowiedzUsuń
  10. Przepięknie wygląda :)
    Uwielbiam maliny i ostatnio na urodziny męża zamówiłam przepyszny tort z malinami. Na dodatek był tak ładny, że aż szkoda było go kroić. Wszystkim bardzo smakował, ten zapewne też, ponieważ wygląda równie pięknie :)
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger