sierpnia 31, 2016

Zupa gulaszowa na bogato z przyprawami Plenus.


Witajcie :) zapraszam dzisiaj na pyszną aromatyczną zupę gulaszową. Do zupy użyłam wyśmienitych przypraw firmy PLENUS.Wszystkich zainteresowanych zapraszam na stronę internetową https://www.galeriaherbat.pl/przyprawa-wegierska.html.


Składniki:

1 kg szynki
5 dużych  ziemniaków
1 duża czerwona papryka
3 małe marchewki
7 pieczarek
1/2 papryczki chili
około 2 do  2 i 1/2  l wody
1 łyżka przyprawy węgierskiej Plenus 
1 łyżka przyprawy tureckiej Plenus 
2 łyżki domowej vegety
pieprz do smaku
1 łyżka ziół prowansalskich
2 łyżki czerwonej papryki
3 łyżki oleju

Wykonanie:

Mięso myjemy, kroimy w grubszą kostkę i nacieramy wszystkimi przyprawami, w garnku rozgrzewamy olej, przekładamy mięso i lekko podsmażamy.Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy obraną, umytą i pokrojoną w plasterki marchewkę,dolewamy około 1l wody dusimy pod przykryciem około 18 minut, następnie dodajemy umyte i pokrojone w pół plasterki pieczarki.Gdy mięso będzie jeszcze lekko twardawe dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w paseczki paprykę i paprykę chili. i dodajemy resztę wody, wody ma być tyle żeby dobrze przykrywało zawartość garnka. Wszystko gotujemy na małym ogniu tak długo aż mięso i ziemniaki będą all dente. Pod koniec gotowania przyprawiamy ewentualnie do smaku solą, pieprzem lub chili.Proporcje oczywiście możecie zmniejszyć, ja akurat gotowałam na więcej osób. Gęstość również zależy od Was , jeśli lubicie rzadsze dodajcie więcej wody. Zupę można podać z bułką.   
Smacznego:)  

 

8 komentarzy:

  1. Asiu, ale pyszną zupę ugotowałaś.:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Po nazwach przypraw sądzę, że zupa jest ostra. Takie dania lubię. Pozdrawiam serdecznie Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Znowu ochłodzenie, więc dziś taka zupka byłaby jak znalazł :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy pomysł Asiu. Fajne są te przyprawy :)
    Faktycznie na bogato :)

    OdpowiedzUsuń
  5. to jest porządny obiadek a nie jakaś tam zupka ;) :D

    OdpowiedzUsuń