sierpnia 17, 2016

Bułeczki z dynią i borówkami.


Pyszne mięciutkie bułeczki z dodatkiem dyni makaronowej i aromatycznego Oleju kokosowego Plenus.
Jako nadzienie w bułeczkach użyłam borówek, ale możecie dodać nap: jagody lub ser, co lubicie i macie akurat pod ręką:) W sam raz do kawki a także na śniadanie. Zapraszam do wypróbowania:)
 
 
Składniki:
 
około 4 szklanek mąki typ 550
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki roztopionego Oleju kokosowego Plenus 
25 g drożdży
2oo ml ciepłego mleka
3/4 szklanki zmiksowanej dyni makaronowej lub jaką macie
 
300 g borówek
mleko
do posypania granulowane musli ( nie koniecznie)
 
Wykonanie:
 
Dynię obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i miksujemy blenderem.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, olej kokosowy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, mieszamy.Następnie dodajemy zmiksowaną dynię i zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Borówki myjemy i osuszamy. Jeśli borówki będą lekko kwaskowe możecie oprószyć je cukrem. Na stolnicę podsypaną mąką przekładamy ciasto i jeszcze raz zagniatamy, następnie lekko je rozwałkowujemy tak na grubość 2cm i wycinamy szklanką koła.Na każdy placuszek nakładamy po łyżce borówek, zlepiamy jak pączka. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 6 minut aby troszkę podrosły, następnie smarujemy je mlekiem i posypujemy granulowanym musli, ale nie koniecznie, możecie posypać je migdałami, makiem lub czym wolicie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na zloty kolor około 20/ 25 minut.
Po upieczeniu bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
 
 

9 komentarzy:

  1. Asieńko, bułeczki jak malowane :)rewelacja!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twoje bułeczki Joasiu wyglądają bardzo apetycznie 😊 Oleju kokosowego używam do smażenia i jako środek kosmetyczny. Nie wpadłam na pomysł by go inaczej stosować :) Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajne połączenie, Asiu :) Musze wypróbować, tym bardziej, że zakupiłam dynię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. taka bułeczka przydałaby mi się na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piekłam kiedys chałkę dniową i jestem pewna, że Twoje bułeczki w połączeniu z borówkami są przepyszne :)))

    OdpowiedzUsuń
  6. Asieńko bardzo smaczne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. cudowne! uwielbiam wypieki z dynią

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger