Pyszne mięciutkie bułeczki z dodatkiem dyni makaronowej i aromatycznego Oleju kokosowego Plenus.
Jako nadzienie w bułeczkach użyłam borówek, ale możecie dodać nap: jagody lub ser, co lubicie i macie akurat pod ręką:) W sam raz do kawki a także na śniadanie. Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki:
około 4 szklanek mąki typ 550
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
3 łyżki roztopionego Oleju kokosowego Plenus
25 g drożdży
2oo ml ciepłego mleka
3/4 szklanki zmiksowanej dyni makaronowej lub jaką macie
300 g borówek
mleko
do posypania granulowane musli ( nie koniecznie)
Wykonanie:
Dynię obieramy, myjemy, kroimy na małe kawałki i miksujemy blenderem.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier, cukier waniliowy, olej kokosowy. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do mąki, mieszamy.Następnie dodajemy zmiksowaną dynię i zagniatamy ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Borówki myjemy i osuszamy. Jeśli borówki będą lekko kwaskowe możecie oprószyć je cukrem. Na stolnicę podsypaną mąką przekładamy ciasto i jeszcze raz zagniatamy, następnie lekko je rozwałkowujemy tak na grubość 2cm i wycinamy szklanką koła.Na każdy placuszek nakładamy po łyżce borówek, zlepiamy jak pączka. Gotowe bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy na około 6 minut aby troszkę podrosły, następnie smarujemy je mlekiem i posypujemy granulowanym musli, ale nie koniecznie, możecie posypać je migdałami, makiem lub czym wolicie. Pieczemy w temperaturze 180 stopni na zloty kolor około 20/ 25 minut.
Po upieczeniu bułeczki można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Asieńko, bułeczki jak malowane :)rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńTwoje bułeczki Joasiu wyglądają bardzo apetycznie 😊 Oleju kokosowego używam do smażenia i jako środek kosmetyczny. Nie wpadłam na pomysł by go inaczej stosować :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńFajne połączenie, Asiu :) Musze wypróbować, tym bardziej, że zakupiłam dynię :)
OdpowiedzUsuńtaka bułeczka przydałaby mi się na drugie śniadanie :)
OdpowiedzUsuńPiekłam kiedys chałkę dniową i jestem pewna, że Twoje bułeczki w połączeniu z borówkami są przepyszne :)))
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na dodanie dyni :)
OdpowiedzUsuńAsieńko bardzo smaczne bułeczki :)
OdpowiedzUsuńpoproszę jedną :)
OdpowiedzUsuńcudowne! uwielbiam wypieki z dynią
OdpowiedzUsuń