niedziela, 24 lipca 2016

Porzeczkowa pyszotka.



Witajcie :) Mało mnie ostatnio na blogu ale po wakacjach postaram się nadrobić zaległości w przepisach:) 
Dzisiaj zapraszam na pyszne i proste w wykonaniu ciasto z dżemem porzeczkowym i masą z kwaśnej śmietany, powiem Wam że jest przepyszne i szybko znika z talerzyków:)


Składniki:

5 jajek
1 cukier waniliowy
2 szklanki mąki
3 łyżki kakao
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia

800 g kwaśnej śmietany ( 2 opakowania)
5 małych paczuszek śmietany fix  
1 szklanka cukru pudru
2 cukry z wanilią

1,5 słoiczka dżemu porzeczkowego

3 tabliczki mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki 12%
około 185 g kakaowych herbatników
blaszka o wymiarach  35/30 cm

Wykonanie:

Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywną pianę, następnie ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku,śmietanę, kakao i mąkę z proszkiem do pieczenia.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto, piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Zimne ciasto przeciąć na pół.
Kwaśną śmietanę ubić  z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną fix na sztywno.

Spodnią część ciast posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć połowę masy śmietanowej,następnie przykryć drugą częścią ciasta.Wierzch posmarować resztą dżemu i śmietany.Na masę śmietanową wyłożyć kakaowe herbatniki.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem ze śmietanką.
Herbatniki polać polewą.Ciasto włożyć do lodówki na noc.
Smacznego:)    

 

11 komentarzy:

  1. Rzeczywiście pychotka - wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto prezentuje się bardzo elegancko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Joasiu bardzo długo Cię nie było. Pyszne ciacho nam serwujesz. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Małgosiu:) no długo bo jestem po za domem:) od września będę w domu:)

      Usuń
  4. Asiu pyszne ciacho :-) oj zjadłabym takie z chęcią :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. O Tak! Prawdziwa pychotka. Ciasto wygląda niezwykle smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń