niedziela, 31 lipca 2016

Jabłecznik z budyniem.




Witajcie :) mamy sezon na soczyste papierówki więc zapraszam na pyszny i prosty w wykonaniu jabłecznik z budyniem.Uwielbiam to ciasto i mogła bym jej jeść na okrągło:)
Zapraszam do wypróbowania:)


Składniki :

3 szklanki mąki typ 550
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny Kasi 

1 l mleka
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe z cukrem Winiary
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru

około 10 dużych ładnych papierówek

Wykonanie:

Do misy miksera wsypać mąkę z proszkiem ,cukier, cukier   waniliowy dodać jajka, śmietanę i startą na tarce margarynę, wyrobić ciasto na grudkowatą masę, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść.Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozmieszać budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę, wlać do gotującego mleka.Gotować często mieszając tak długo aż budyń będzie gęsty.Gotowy budyń odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki, następnie wyłożyć letni budyń a na budyń jabłka.Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć warstwę jabłek.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ( moje ciasto piekło się około 50 minut).
Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)  


  

21 komentarzy:

  1. Takiej "szarlotki" nie jadłam i chętnie bym jej spróbowała :) Jabłka i ten budyń, ciasto wtedy nie jest suche - pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapraszam do wypróbowania Paulinko:)

      Usuń
  2. Jest tak pięknie wykonane, że od patrzenia ślinka cieknie, cudowne wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Twój jabłecznik wyglada bardzo apetycznie. Pozdrówka Joasiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jabłecznik z budyniem to moje totalnie ulubione ciasto.... <3

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam to ciasto. Najlepsze z naszych polskich jabłek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. bardzo lubię połączenie jabłek i budyniu w ciastach :) to wyglada znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jabłecznik jak papieska kremówka. Wygląda bardzo elegancko. Pysznie Asiu, jak zwykle. Pozdrawiam działkowiczkę i życzę ładnej pogody :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję kochana , pogoda ładna a do domu ściągnę chyba dopiero na koniec sierpnia:)

      Usuń
  8. jabłka i budyń to pyszne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie, z papierówek jeszcze jabłecznika nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ooo takie ciacho to ja bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń

Drukuj