Witajcie :) mamy sezon na soczyste papierówki więc zapraszam na pyszny i prosty w wykonaniu jabłecznik z budyniem.Uwielbiam to ciasto i mogła bym jej jeść na okrągło:)
Zapraszam do wypróbowania:)
Składniki :
3 szklanki mąki typ 550
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 kostka margaryny Kasi
1 l mleka
1 cukier waniliowy
2 budynie waniliowe z cukrem Winiary
4 łyżki mąki
3 łyżki cukru
około 10 dużych ładnych papierówek
Wykonanie:
Do misy miksera wsypać mąkę z proszkiem ,cukier, cukier waniliowy dodać jajka, śmietanę i startą na tarce margarynę, wyrobić ciasto na grudkowatą masę, przełożyć na podsypaną mąką stolnicę i szybko zagnieść.Zawinąć w folię i odłożyć na 15 minut do lodówki. Jabłka umyć, obrać i pokroić w grubą kostkę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.Połowę mleka wlać do garnka i zagotować, w drugiej połowie rozmieszać budynie, cukier, cukier waniliowy i mąkę, wlać do gotującego mleka.Gotować często mieszając tak długo aż budyń będzie gęsty.Gotowy budyń odstawić do lekkiego przestygnięcia. Ciasto podzielić na 2 części, jedną rozwałkować i wyłożyć na spód blaszki, następnie wyłożyć letni budyń a na budyń jabłka.Drugą część ciasta rozwałkować i przykryć warstwę jabłek.Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor ( moje ciasto piekło się około 50 minut).
Zimne ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego:)
Takiej "szarlotki" nie jadłam i chętnie bym jej spróbowała :) Jabłka i ten budyń, ciasto wtedy nie jest suche - pychotka :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do wypróbowania Paulinko:)
UsuńJest tak pięknie wykonane, że od patrzenia ślinka cieknie, cudowne wypiek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję:)
UsuńTwój jabłecznik wyglada bardzo apetycznie. Pozdrówka Joasiu :)
OdpowiedzUsuńJabłecznik z budyniem to moje totalnie ulubione ciasto.... <3
OdpowiedzUsuńuwielbiam to ciasto. Najlepsze z naszych polskich jabłek :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię połączenie jabłek i budyniu w ciastach :) to wyglada znakomicie :)
OdpowiedzUsuńJabłecznik jak papieska kremówka. Wygląda bardzo elegancko. Pysznie Asiu, jak zwykle. Pozdrawiam działkowiczkę i życzę ładnej pogody :)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana , pogoda ładna a do domu ściągnę chyba dopiero na koniec sierpnia:)
Usuńjabłka i budyń to pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda Aniu:)
UsuńWygląda bardzo apetycznie, z papierówek jeszcze jabłecznika nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPyszne z papierówkami, polecam:)
Usuńpyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńooo takie ciacho to ja bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasta najlepsze :)
OdpowiedzUsuń