sierpnia 01, 2016

Roladki schabowe z szynką, serem i ogórkiem kiszonym pieczone w piekarniku.


Dzisiaj zapraszam na aromatyczne roladki, proste w wykonaniu i bardzo pyszne. Do ich przygotowania nie potrzeba dużo produktów.Wyśmienicie smakują  na ciepło a także na zimno, można pokroić je np: na kanapki. Zapraszam do wypróbowania:)


Składniki:

5 plastrów schabu
5 plastrów szynki
5 plastrów sera żółtego
4 ogórki kiszone pokrojone w paseczki
sól, pieprz 
4 łyżki masła
musztarda 
1,5 szklanki bulionu z kurczaka
gałązka, rozmarynu, tymianku, bazylii

Wykonanie:

Plastry schabu myjemy osuszamy ręczniczkiem papierowym i rozbijamy z obydwu stron.Następnie każdy plaster oprószamy solą i pieprzem.Nakładamy pon łyżeczce musztardy i rozsmarowujemy.
Na mięsie układamy plaster szynki, sera i kilka paseczków pokrojonego ogórka.Zwijamy w roladkę, spinamy brzegi wykałaczką.Na patelni rozgrzewamy masło podsmażamy roladki z obydwu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zlewamy masło ze smażenia oraz podlewamy bulionem.Roladki obkładamy gałązkami rozmarynu, tymianku i bazylii.Pieczemy w temperaturze 180 stopni pod przykryciem około 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i jeszcze podpiekamy mięso tak długo aż po włożeniu widelczyka będzie miękkie.Podajemy z kluskami śląskimi, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego:)  

 

10 komentarzy:

  1. Chętnie bym zjadła taką roladkę :) Rzadko sama je robię, a za nimi przepadam !

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne roladki. Piękna podstawka. Pozdrawiam serdecznie Joasiu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają obłędnie, pewnie tak też smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny obiadek. Pozdrawiam Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu świetny pomysł :)Roladki muszą być wyśmienite :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger