Składniki:
2 opakowani ciasta francuskiego
miseczka mała truskawek
500 g sera białego
1 cukier waniliowy
4/5 łyżek cukru do smaku
1 jajko
1 łyżka budyniu waniliowego
Wykonanie :
Ser mielimy i ucieramy z cukrem, cukrem waniliowy,jajkiem i budyniem. Ciasto rozwijamy i tniemy na paski o szerokości około 10 cm, wycinamy kwadraty 10/10. Kwadrat składamy na pół tworząc trójkąt, około1 cm od boków robimy nacięcia w kierunku szpica ale nie do końca, następnie rozkładamy łapiemy za nacięte boki i przyciskamy do środka.Rękaw cukierniczy napełniamy serem, na środek każdego ciasteczka wyciskamy troszkę sera i w środek wkładamy truskawkę.Pieczemy w temperaturze 200 stopni na złoty kolor około 15 minut.Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Pyszności, jak je pięknie przygotowałaś
OdpowiedzUsuńSuper pomysł kochana, pyszności :-)
OdpowiedzUsuńJakie cudne i smakowite.
OdpowiedzUsuńPyszne , trzeba korzystać póki jest sezon :)
OdpowiedzUsuńMoje ulubione francuskie ciasto, pycha :-) Dzięki za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowy splot :) Dzięki Joasiu za wspólne, truskawkowe kucharzenie!
OdpowiedzUsuńAsiu, Ty jak zawsze zaskakujesz mnie sposobem zawinięcia ciasteczek :) Jesteś taka pomysłowa :)
OdpowiedzUsuńMarzą mi się takie od dawna. Dziękuję za wspólną zabawę
OdpowiedzUsuńKusi i zachęca do zrobienia,dziękuje za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuń