https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

maja 22, 2016

Maślano -śmietankowa jagodzianka.



Witajcie :) mam dzisiaj dla Was propozycję pysznego ciasta z jagodami które śmiało można zabrać na piknik dzięki wygodnym foremkom PAPILART. których użyłam do pieczenia.
Wszystkich zainteresowanych foremkami zapraszam do sklepu internetowego http://papilart.pl/ :)







Składniki :

2 kopiaste szklanki mąki typ 550
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
3 jajka
200 ml śmietanki słodkiej
125 g masła
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 szklanki jagód ( mogą być mrożone )

2 foremki PapilArt o wymiarach 18/9 cm

Wykonanie :

Do miski przełożyć masło, dodać cukier, cukier waniliowy i żółtka, dobrze wymieszać mikserem. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do masy maślanej dodać śmietankę i mąkę z proszkiem, dobrze wymieszać, na końcu dodać ubitą pianę i wymieszać łyżką.  
Ciasto podzielić na pół i przełożyć do foremek, wierzch posypać jagodami. Piec w temperaturze 180 stopni około 40/45 minut do suchego patyczka. Zaznaczam jednak że każdy piekarnik piecze inaczej, ja np : w swoim piekarniku piekę z termo obiegiem.
Upieczone i zimne ciasto posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)


 

18 komentarzy:

  1. niestety wszystkie jagody zeszłoroczne już zużyłam ale to nic będą już wkrótce tegoroczne:) ciasto koniecznie do zapisania i do zrobienia:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piegusku możesz dodać np: borówki,truskawki, porzeczki :)

      Usuń
  2. Bardzo piękne foremki. Ciasta w nich prezentują się pięknie i smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Do suchego patyczka tzn. ile mniej więcej? 40 minut, godzine?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Drogi anonimie tak na marginesie to szkoda że nie masz śmiałości podpisać się imieniem , a jeśli chodzi o czas pieczenia to około 40 /45 minut, każdy piekarnik piecze inaczej więc zawsze piszę do suchego patyczka tak jak pisze w większości przepisach :)

      Usuń
  4. Szkoda, że nie mam jagód. Ciasto pierwsza klasa.

    OdpowiedzUsuń
  5. idealne ciacho na weekendowe lenistwo :) a i nada się do zabrania ze sobą na wycieczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nawet nie zdajesz sobie Asiu sprawy, jak ja już czekam na jagody.
    Pyszne ciasto. Ślicznie wyrośnięte i żółciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne ciasto :) Delikatne, puszyste i te jagódki - mniam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda pysznie :) poproszę akwarelek do kawy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Czy te ich foremki są jednorazowe? Bo weszłam do nich do sklepu i widzę że wszystko mają papierowe, ale np foremka na keksa jest od środka silikonowa i w sumie to zgłupiałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak te prostokątne foremki mają środek silikonowy i można w nich piec kilka razy , ale te które są całe papierowe tylko raz, ale polecam bo nie są drogie a wygodne :)

      Usuń
    2. Dzięki wielkie za odpowiedź :) Właśnie widziałam, że ceny mają super a foremki są piękne :)
      Mam 16 produktów w koszyku a cena za wszystko jedyne 12zł :D

      Usuń
  10. Cudnie się w tych foremkach prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger