wtorek, 24 maja 2016

Domowy hamburger z bezglutenową ciabattą Incola.





Witajcie:) dzisiaj pyszna propozycja na domowy hamburger z bezglutenową ciabattą Incola.
Propozycja w sam raz dla osób na diecie bezglutenowej. Z dodatkiem swojej ekologicznej rzodkiewki i sałatki smakował wyśmienicie :)
Zapraszam do wypróbowania produktów Incoal :)



Składniki :


0,5 kg mielonego mięsa z indyka
2 jajka
sól pieprz do smaku
1 ciabatta Incola namoczona w mleku i zmielona przez maszynkę
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek do smażenia lub olej kokosowy
1 cebula
jako dodatek :
ekologiczna sałata z własnej działki
ekologiczna rzodkiewka
kilka plasterków pomidora


bezglutenowe ciabatty 


Wykonanie :

Bułkę namaczamy w szklance mleka i mielimy razem z mlekiem, następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulkę, roztrzepane jajka i mieszamy.Następnie przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i dobrze wyrabiamy mięso.Maczając ręce w wodzie nabieramy porcję mięsa i formujemy kotleciki lekko je rozpłaszczając.
Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy lub oleju kokosowego, układamy kotlety i smażymy z obydwu stron po kilka minut na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Bułkę przekrawamy na pół, układamy kotleta, plasterek pomidora, rzodkiewkę, oprószamy solą lub pieprzem. Przykrywamy druga połową bułki. Do hamburgera można dodać dowolny sos, lub ketchup , co kto lubi. Pysznie i proste w przygotowaniu.
Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Też robię podobne domowe hamburgery z kotletów mielonych :) Te "miastowe" się tu nie umywają :D

    OdpowiedzUsuń