poniedziałek, 16 maja 2016

Ciasteczka z czekoladą i migdałami.



Uwielbiam domowe wypieki , ciasta, ciasteczka, za kupnymi nie przepadam bo czuć w nich ulepszacze i chemię. Dzisiaj upiekłam ciasteczka z migdałami i czekoladą wg. przepisu Ani Starmach.
Wyszły pyszne , chrupiące i mięciutkie:) Zapraszam do wypróbowania :)




Składniki :

120 g miękkiego masła
1 cukier waniliowy
1 jajko
250 g mąki pszennej
1 łyżeczka sody
100 g gorzkiej czekolady
80 g cukru
1/2 szklanki mielonych nie do końca migdałów

Wykonanie :

Do miski przełożyć: masło, cukier, cukier waniliowy i jajko, wymieszać mikserem na gładką masę.
Następnie dodać  przesianą z sodą mąkę i posiekaną czekoladę wymieszać ręką. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść ciasto. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego lub troszkę większe, układać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec w temperaturze 180 stopni około 12/15 minut na złoty kolor. 
Smacznego :)



   

11 komentarzy: