niedziela, 15 maja 2016

Gulasz z warzywami chińskimi.


Pyszny sycący, aromatyczny gulasz z warzywami chińskimi i pieczarkami konserwowymi Orzech . Do gulaszu użyłam wyśmienitych koncentratów ProecoPolska.
Zapraszam :)


Składniki:
300 g mięsa ( szynki )
300 g karkówki
1 łyżka bazylii
1 łyżka ziół prowansalski
1 łyżka czerwonej papryki
1 łyżeczka rozmarynu
pieprz domowa vegeta do smaku
3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku ProecoPolska
1 łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska 
3 łyżki oliwy
1 litr + 600ml ewentualnie do podlania bulionu  mięsnego lub warzywnego
Pieczarki Orzech jako dodatek
2 marchewki
1 woreczek warzyw na patelnię po chińsku 


Wykonanie:

Mięso myjemy, osuszamy i dobrze nacieramy wszystkimi przyprawami oraz czosnkiem.Odstawiamy na około 15 minut do przegryzienia mięsa z ziołami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę, wszystko obsmażamy na małym ogniu na złoty kolor, następnie wlewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem około 35 minut, następnie dodajemy warzywa, podlewamy resztą bulionu i dalej dusimy około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie przyjemnie miękkie.
W szklance wody rozpuszczamy około 2 /3 łyżeczek mąki ziemniaczanej, wszystko zależy ile odparowało Wam wywar jeśli dużo to dolejcie więcej bulionu lub wody. Na samym końcu przyprawiamy ewentualnie do smaku solą lub pieprzem a może nawet chili jeśli lubicie ostre dania.  Na talerz nakładamy porcję gulaszu i po kilka konserwowych pieczarek.
Smacznego :)   

 

11 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Paulinko mój syn jest mięsożerny :) więc muszę co rusz wymyślać dania mięsne, bo jak nie ma mięsa to dla niego nie obiad :)

      Usuń
  2. na pewno by mi smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poprosimy taki piękny garnuszek tego przepysznego gulaszu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu, czy ja mogę wpaść do Ciebie na ten gulasz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana Ty zawsze :) wpadaj kiedy chcesz :)

      Usuń