Witajcie :) zachciało mi się dzisiaj domowego chlebka, no i oczywiście musiałam upiec :)
Pyszny, mięciutki, w sam raz na śniadanie czy kolację:)
Zapraszam :)
Składniki :
2 szklanki mąki pszennej ja użyłam Młynomag + ewentualnie troszkę do podsypania
1,5 szklanki mąki chlebowej żytniej Młynomag
1 łyżeczka soli
200 ml ciepłej wody
3 łyżki oliwy
25 g drożdży
1/2 szklanki otrąb owsianych
Wykonanie :
Do miski przesiać mąkę z solą, następnie w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i wlać do mąki , dodać otręby i olej, wyrobić ciasto. Ja zawsze przekładam jeszcze na stolnicę i zagniatam około 5 minut, wtedy mam pewność że jest dobrze wyrobione i ładnie wyrośnie. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładam do małej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i jeszcze raz odstawiamy do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze 180/190 stopni około 45/50 minut. Skórka ma być ładnie rumiana.
Smacznego :)
Asiu wspaniały chlebuś upiekłaś, częstuję się :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńJoasiu pyszny chlebek zrobiłaś. Muszę podjąć, się wyzwania :) i upiec domowy chleb. Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję kochana :)
UsuńPyszny i zdrowy chlebuś - ideał! Wygląda bardzo smakowicie. Taki mogłabym jeść codziennie :D
OdpowiedzUsuńWydaje mi sie, że ten przepis może być dobry, wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pyszny chlebek Asiu :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle pyszny chlebek Asiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń