piątek, 15 kwietnia 2016

Schabowy z sosem musztardowym.



Witajcie kochani :) W moim domu do obiadu musi być zawsze jakiś sos, a że ostatnio dostałam pyszne musztardy od firmy Parczew postanowiłam jedną z nich wykorzystać do sosu musztardowego.
Pewnie zdziwi Was takie połączenie smaków ale zapewniam Was że sos musztardowy wyśmienicie smakuje z różnymi rodzajami mięs. Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki na sos :

2 łyżki Musztardy kremskiej Parczew 
1/2 łyżeczki Koncentratu chili Proeco Polska 
500 ml wody
2 łyżeczki domowej vegety
pieprz do smaku
3 łyżeczki mąki

5 kotletów schabowych
bułka tarta do obtoczenia
sól, pieprz do smaku
2 jajka
2 łyżki mleka

olej do smażenia

Wykonanie sosu:

Połowę wody wlać do garnka, następnie dodać 2 łyżki musztardy, vegetę, 1/2 łyżeczki chili, pieprz do smaku.
Wszystko zagotować, w reszcie wody rozpuścić mąkę i dobrze wymieszać aby nie było grudek.Wlać do gotującego wywaru, gotować aż zgęstnieje.Jeśli lubicie bardzo ostre potrawy to dodajcie całą łyżeczkę koncentratu chili, ale uprzedzam jest bardzo ostry. Mięso umyć, osuszyć ręczniczkiem i rozbić kotlety. Następnie oprószyć solą i pieprzem. Jajka roztrzepać z mlekiem, zanurzać płat mięsa i obtaczać w bułce tartej.
Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron.
Podawać polane sosem musztrdowym.

Smacznego :)

     

22 komentarze:

  1. Doskonałe i bardzo smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, smakosze schabowego już pewnie ustawili się w kolejce do Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pomysłowe :) pysznie wyglądają kotlety :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Sos musztardowy bardzo lubię. Do schabowego idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu pyszne kotlety zrobiłaś, muszą fajnie smakować :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko, wypróbuj, może Ci posmakuje taki sosik :)

      Usuń
  6. Pyszny sosik. W ogóle ubóstwiam musztardowe sosy do mięs, ale ze zwykłym schabowym tego nie próbowałam. Asiu, jest tak pysznie, że mam ochotę na drugi obiad !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Paulinko :) i zapraszam :)

      Usuń
  7. Pyszny schaboszczak, z musztardą nie jadłam. Ona na pewno zaostrza smak.Ciekawa odmiana popularnego schabowego :)

    OdpowiedzUsuń