lutego 12, 2017

Kostka biszkoptowa tiramisu.


Witajcie :) nie znam osoby która by nie lubiła tiramisu, dzisiaj przygotowała w formie ciasta żeby dobrze się kroiło i można było ładnie podać . U mnie takie ciacho znika w mig. Do dekoracji użyłam miechunki suszonej Helio. Zapraszam do wypróbowania :)



Składniki :

2 duże podwójne paczki podłużnych biszkoptów w cukrze
500 g serka mascarpone
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
500 ml śmietany kremówki 30 %
20 g żelatyny
1/2 szklanki zimnej wody
3 łyżki likieru waniliowego

500 ml przegotowanej wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 lyzki cukru
2 łyżki likieru waniliowego 

do dekoracji :

gorzkie kakao
goldenberry Helio 

Wykonanie :

Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy do napęcznienia.
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę z cukrem i dodajemy likier. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i likier.  
Szklankę z żelatyną wkładamy do ciepłej wody aby się rozpuściła, następnie dodajemy 2 łyżki masy śmietanowo serkowej i mieszamy, dodajemy do masy i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.Jeśli lubicie słodkie ciasta czy desery dodajcie więcej cukru.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią.
Każdy biszkopt namaczamy chwilę w kawie i wykładamy dno formy, na biszkopty wykładamy trochę masy, następnie namoczone biszkopty, masa i tak do wykończenia składników. Wierzch oprószamy obficie gorzkim kakao.Odstawiamy do lodówki na godzinę. Każdą ukrojoną kostkę ciasta dekorujemy goldenberrami.
Smacznego :)   






Zapraszam do sklepu internetowego Helio - http://www.helio.pl/produkty/helio-natura
 

20 komentarzy:

  1. Wyśmienite :)
    To mój ukochany deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe ciasto. Pysznie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetnie wygląda :) Uwielbiam takie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejne Twoje ciacho wyglądające bardzo apetycznie :) Tiramisu nigdy nie odmawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wpraszam się na kawałek :) normalnie ślinka cienie od patrzenia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudownie wygląda to ciasto w przekroju :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Super ! Pięknie ono wygląda i pewnie cudownie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wow! Ciasto prezentuje się bajecznie smakowicie! Słodkie cudeńko <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale apetyczne! Szkoda, że z żelatyną;(

    OdpowiedzUsuń
  10. Tiramisu kocham jednak nie jadłam całe lata. Zupełnie o nim zapomniałam. Twoja kostka wygląda bardzo smakowicie i zachęciła mnie do zrobienia. W ten weekend zrobię ! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Asiu cudowne ciasto, zapisuje sobie przepis i z chęcią wypróbuję :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Smakowało rodzince, udało mi się zrobić bez extra słodyczy, z której słynie tiramisu. Zamiast likieru użyłam aromatu waniliowego, super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowało, serdecznie pozdrawiam :)

      Usuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger