Składniki :
2 duże podwójne paczki podłużnych biszkoptów w cukrze
500 g serka mascarpone
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
500 ml śmietany kremówki 30 %
20 g żelatyny
1/2 szklanki zimnej wody
3 łyżki likieru waniliowego
500 ml przegotowanej wody
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 lyzki cukru
2 łyżki likieru waniliowego
do dekoracji :
gorzkie kakao
goldenberry Helio
Wykonanie :
Żelatynę zalewamy zimna wodą i odstawiamy do napęcznienia.
W przegotowanej wodzie rozpuszczamy kawę z cukrem i dodajemy likier. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy serek mascarpone i likier.
Szklankę z żelatyną wkładamy do ciepłej wody aby się rozpuściła, następnie dodajemy 2 łyżki masy śmietanowo serkowej i mieszamy, dodajemy do masy i jeszcze raz wszystko dobrze mieszamy.Jeśli lubicie słodkie ciasta czy desery dodajcie więcej cukru.
Blaszkę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią.
Każdy biszkopt namaczamy chwilę w kawie i wykładamy dno formy, na biszkopty wykładamy trochę masy, następnie namoczone biszkopty, masa i tak do wykończenia składników. Wierzch oprószamy obficie gorzkim kakao.Odstawiamy do lodówki na godzinę. Każdą ukrojoną kostkę ciasta dekorujemy goldenberrami.
Smacznego :)
Zapraszam do sklepu internetowego Helio - http://www.helio.pl/produkty/helio-natura
Wyśmienite :)
OdpowiedzUsuńTo mój ukochany deser :)
Chyba wszyscy go lubią :)
UsuńWspaniałe ciasto. Pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńŚwietnie wygląda :) Uwielbiam takie ciasta.
OdpowiedzUsuńKolejne Twoje ciacho wyglądające bardzo apetycznie :) Tiramisu nigdy nie odmawiam :)
OdpowiedzUsuńOj Asia Asia, ale kusisz:)
OdpowiedzUsuńwpraszam się na kawałek :) normalnie ślinka cienie od patrzenia :)
OdpowiedzUsuńCudownie wygląda to ciasto w przekroju :)
OdpowiedzUsuńSuper ! Pięknie ono wygląda i pewnie cudownie smakuje :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie Asiu :)
OdpowiedzUsuńWow! Ciasto prezentuje się bajecznie smakowicie! Słodkie cudeńko <3
OdpowiedzUsuńAle apetyczne! Szkoda, że z żelatyną;(
OdpowiedzUsuńPoprosze kawałeczek do herbatki
OdpowiedzUsuńTiramisu kocham jednak nie jadłam całe lata. Zupełnie o nim zapomniałam. Twoja kostka wygląda bardzo smakowicie i zachęciła mnie do zrobienia. W ten weekend zrobię ! :D
OdpowiedzUsuńAsiu cudowne ciasto, zapisuje sobie przepis i z chęcią wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńSmakowało rodzince, udało mi się zrobić bez extra słodyczy, z której słynie tiramisu. Zamiast likieru użyłam aromatu waniliowego, super!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało, serdecznie pozdrawiam :)
Usuń