https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhJSYRJPHloTD6W7fOcy8Asd919iVdOfYk-zNHG0O7wN2-NNPBTfMG0yfSIs7XzsxI635QuXAbJzsVV-Se0c91s0EQdLEOurGi5Ed3-maxmKuLIPIu05475HMnzmycnKCF97Y6zqgSZuhAB/s640/DSCF0701.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiG4W8BrrmHiqKF2gn4gvobVBKIYtJFtg6uK2H_VSq_04I8pCUqLK5slMGk72AGCAxbjvByLxH_W1xOF9-sMAMVY3wAbHsuHvCeIeDDVOIs6JXap0mT4kspzH797sbur0zDYs1pGi1s7yPe/s640/DSCF0425.JPGLINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2LINK 2

marca 31, 2016

Przekręcone bułeczki z serem.





Witajcie :) U nas dzisiaj pochmurno i nic się nie chce, w takie dni zawsze biorę się za pieczenie sprawia mi to dużo radości szczególnie  kiedy widzę zadowolone buzie moich kochanych  łasuchów :) Dzisiaj zapraszam na  bułeczki z serem, proste w wykonaniu ale za to jakie pyszne :) Można je zabrać do szkoły lub pracy. Zapraszam do wypróbowania:)


Składniki :

około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag
3/4 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
100 g roztopionego masła  
45 g drożdży
250 ml ciepłego mleka

500 g sera białego 
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 jajko

1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 jajko
1/2 szklanki mleka 

Wykonanie :

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z 3 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto, ja zawsze przekładam na stolnicę i zagniatam około 5 minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  Ciasto przekładamy na stolnicę sylikonową ja już nie podsypuję mąką tylko lekko zwilżam olejem.Rozwałkowujemy ciasto na około 0,5  cm.
Do miski przekładamy ser, dodajemy cukier, cukier waniliowy i jajko. Miksujemy blenderem.

Na rozwałkowanym cieście rozsmarowujemy masę serową.

Ciasto składamy na pół i wykrawamy paski o szerokości 6 cm i długości około 12 cm.Bierzemy jeden koniec ciasta i lekko przekręcamy w prawą stronę.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Mleko mieszamy z jajkiem i smarujemy bułeczki, wierzch posypujemy cukrem trzcinowym.Odstawiamy na kilka minut do podrośnięcia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 15/20 minut na złoty kolor.

Smacznego :)



 

18 komentarzy:

  1. mi również pieczenie daje dużo radości, a szczególnie, gdy widzę, że innym smakuje :) pyszne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Do pracy idealne. Bardzo fajny pomysł Asiu z zawinięciem. Ja zawsze robiłam takie zwykłe bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, pyszności! Uwielbiam takie drożdżówki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Asiu porywam jedną, bo właśnie popijam herbatkę. Wspaniałe buły :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszności! Do porannej kawki... ah :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jestem po śniadanku, ale do herbatki bym jedną zjadła ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie apetyczne w sam raz do kawy!

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetnie wyszły. Takie rumiane :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Drożdżówki z serem, moje ulubione :)

    OdpowiedzUsuń

Translate

Etykiety

Akcje kulinarne na Durszlaku (10) AQUAPHOR- recenzja (1) Babeczki na słono (3) Babki i Babeczki (37) Bee.pl (3) Bigos (1) Błyskawiczny Piątek (21) BOGUCICE (77) Bonduelle (23) Brześć (14) Bułeczki na słodko (29) Bułeczki na słono (21) Cedrob (3) Ciasta (190) Ciasta bez pieczenia (4) Ciasta upieczone z moich przepisów przez czytelniczki bloga . (1) Ciasta z owocami (63) Ciasta z wiśniami (4) Ciasteczka (114) ciasto (1) cukr (1) Cukry Nyskie (19) Cykoria. (10) Dania na kolację lub śniadanie (85) Dania obiadowe (260) Desery (27) Dodatki do ciast (1) Domowa wędlina (7) Domowe pieczywo (13) Dros (1) Duda (18) Dżemy (2) Eco Blik (3) FolWark (33) Frisco (4) Galeo (9) Galeria Cuda Świata (2) Gjuwecz (2) Gołąbki (4) Graciarnia Pana Grzegorza (1) Helio (41) Intergalaktyczne gotowanie (1) KONESSO- RECENZJA (4) Konkurs (2) Lidl (4) Liebster Blog Award 2015 (1) M'cVities (1) MAKARONY POLSKIE (4) Mamut (9) Mąka z Młyna w Szadku (12) MICHI (3) mieso (3) Mięso (55) Młyny Stoisław (26) Moje decoupage (1) Moje przepisy wyróżnione na Mikserze Kulinarnym (1) Moje robótki (1) muffinki (3) Nagrody (1) Napoje (7) Ogródek dziadunia (13) Oleje smakowe (1) Olejowy Raj (9) ORZECH (39) PapilArt (12) Pasty (6) Pasztety i wędliny (2) Pączki (2) Piątnica (11) Placki (10) POLO-market (2) Potrawy z grilla (3) PRIMAVIKA (7) Proeco Polska (13) Propozycja Sylwestrowa (1) Propozycja świątecznych ciast (3) Przekąski (4) Przepisy z truskawkami (5) Przetwory (19) Przyjaciele Kawy (1) Przyprawy (1) Przystawki (28) Przystawki Sylwestrowe (2) Radix Bis (19) Raw and Happy (1) Recenzje (3) Rolnik (3) Sałatki (50) Semco (1) Serniki i ciasta ze serem (43) Sery Korycińskie (5) Skworcu (27) Spichlerz Rusiecki (2) Społem Kielce (5) Super Krówka (2) surówka (1) Surówki (15) Swojska Piwniczka (3) Syropy lecznicze. (1) Święta (29) Tania książka.pl - (1) Tania książka.pl -recenzje (53) TarkaiMiarka. (1) Tarty na słodko (1) Tarty na słono (2) Testowanie Cenos (23) Testowanie Eco Blik (9) Testowanie Eterno (21) Testowanie Hańderek (11) Testowanie Incola (11) Testowanie Jamar (9) Testowanie Melvit (5) Testowanie Młynomag (25) Testowanie Pamapol (4) Testowanie Parczew (3) Testowanie Plenus (15) Testowanie PopCrop (1) Testowanie produktów Becla (7) Testowanie Roleski (16) Testowanie Sempre (4) Tłusty czwartek (1) Torty i torciki (16) Tovago (5) Tradismak (5) Tradycyjne Jadło (12) Vanille Mynte (1) VENOSA (1) Walentynki z Orzech (3) Wielkanoc (41) Wielkanoc - świąteczna propozycja na słodko (3) WSPÓŁPRACA (1) Zapiekanki (18) ZIARENKOWO (21) Zupy (31) Życzenia (2)
Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger