marca 30, 2016

Surówka z czerwonej kapusty.




   
Witajcie :) Po świątecznym przejedzeniu proponuję teraz pyszne i lekkie surówki.Dzisiaj mam dla Was pyszną surówkę z czerwonej kapusty. Jak zapewne wiecie posiada ona mnóstwo witamin i właściwości leczniczych.Pewnie Was to zdziwi ale ja uwielbiam kanapki z dodatkiem surówek :) 

Zapraszam do wypróbowania, nie zabiera dużo czasu w przygotowaniu:)
Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html
Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html
Kapusta czerwona ma wszystkie zalety lecznicze białej kapusty, ale lżejszą konstrukcję, więc idealnie nadaje się do faszerowania. Jej aromat jest przyjemniejszy, dlatego bywa chętniej dodawana do zup i rosołów. Swój kolor zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Jest wyjątkowo bogata w tiaminę, czyli witaminę B1. Ma jej aż 77 mcg w 100 g, podczas gdy biała o ponad 20 mcg mniej.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kapusty-wlasciwosci-lecznicze_33947.html




Składniki : 

1 malutka czerwona kapusta
1 cebula
2 łyżki posiekanego    szczypiorku
sól morska Cenos do smaku
pieprz do smaku
2/3  łyżki majonezu Folwark
lub jogurtu naturalnego
1 duża marchewka

Wykonanie :

Kapustę umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce  jarzynowej o dużych oczkach,cebulę i marchewkę obrać i także zetrzeć na tarce.
Szczypiorek i majonez dodać do kapusty. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.Zamiast majonezu możecie dodać jogurt naturalny.

Smacznego:)      

11 komentarzy:

  1. Idealna kapustka do obiadu :) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  2. Mnie nie zdziwiłaś. Ja również lubię surówki kłaść na kanapki. I to w taki sposób: kanapka, surówka (kopiasto), dużo keczupu i na koniec czasami majonez :)) Potem otwieramy usta jak najszerzej, aby kanapka się dała ugryźć :)) Pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, smakowicie wygląda;) U mnie na kanapce ląduje często sałatka warzywna;D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszna suróweczka. Też lubię je jeść z kanapkami :-) pysznie nie tylko na obiad :-)

    OdpowiedzUsuń