środa, 2 marca 2016

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym i zapiekane z serem.

Uwielbiam pieczarki i mogła bym je jeść w każdej postaci , pieczone , gotowane, smażone.
Często na święta przygotowuję pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane z serem.
Są naprawdę pyszne, do pieczarek podałam Remuladę Duńską Folwark. Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :)




Składniki :

około 300 g mielonego z indyka
około 300 g mielonego z szynki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku ja używam domowej vegety
kilka plasterków sera żółtego tyle ile pieczarek
4 łyżki oliwy
7 dużych pieczarek lub więcej mniejszych


Wykonanie :

Zmielone mięso mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,bułkę tartą, jajka i mleko, wyrabiamy.
Następnie przyprawiamy do smaku solą(ewentualnie vegetą 
i pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Pieczarki myjemy, wyciągamy korzonek i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.Z mięsa formujemy kulki wielkości pieczarki tak aby wypełniły środek, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut, następnie przykrywamy każdą pieczarkę plasterkiem sera żółtego i pieczemy jeszcze około 10 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.Podajemy z remuladą lub dowolnym sosem.



Smacznego :)
 

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie nadziewane pieczarki! Z sosem Folwark muszą być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asieńko sosy Folwark są rewelacyjne :)

      Usuń
  2. Smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda takie pieczareczki są pyszne :)

      Usuń
  3. Bardzo apetyczna przekąska. Do tak podanych pieczarek mnie nie trzeba namawiać. Raczej trzeba gonić od stołu, abym za dużo nie zjadła. Pysznie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pieczarki, pyszne sa

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu bardzo lubię pieczarki a już jak z takimi pysznymi dodatkami to super. Miłego wieczorku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko i wzajemnie :)

      Usuń
  6. Uwielbiam nadziewane pieczarki! :)

    OdpowiedzUsuń