marca 02, 2016

Pieczarki nadziewane mięsem mielonym i zapiekane z serem.

Uwielbiam pieczarki i mogła bym je jeść w każdej postaci , pieczone , gotowane, smażone.
Często na święta przygotowuję pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane z serem.
Są naprawdę pyszne, do pieczarek podałam Remuladę Duńską Folwark. Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :)




Składniki :

około 300 g mielonego z indyka
około 300 g mielonego z szynki
2 jajka
2 łyżki bułki tartej
4 łyżki mleka
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku ja używam domowej vegety
kilka plasterków sera żółtego tyle ile pieczarek
4 łyżki oliwy
7 dużych pieczarek lub więcej mniejszych


Wykonanie :

Zmielone mięso mieszamy ze sobą, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,bułkę tartą, jajka i mleko, wyrabiamy.
Następnie przyprawiamy do smaku solą(ewentualnie vegetą 
i pieprzem i jeszcze raz mieszamy. Pieczarki myjemy, wyciągamy korzonek i układamy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem.Z mięsa formujemy kulki wielkości pieczarki tak aby wypełniły środek, polewamy oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 15 minut, następnie przykrywamy każdą pieczarkę plasterkiem sera żółtego i pieczemy jeszcze około 10 minut aż ser się rozpuści i zarumieni.Podajemy z remuladą lub dowolnym sosem.



Smacznego :)
 

12 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie nadziewane pieczarki! Z sosem Folwark muszą być pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smak mojego dzieciństwa. Uwielbiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna przekąska. Do tak podanych pieczarek mnie nie trzeba namawiać. Raczej trzeba gonić od stołu, abym za dużo nie zjadła. Pysznie Asiu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie pieczarki, pyszne sa

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiu bardzo lubię pieczarki a już jak z takimi pysznymi dodatkami to super. Miłego wieczorku kochana :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam nadziewane pieczarki! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger