marca 01, 2016

Brokuły zapiekane z kukurydzą i polędwicą pod beszamelem.

Witajcie :) Zapraszam dzisiaj na przepyszną zapiekankę z brokułami , kukurydzą i polędwicą nad ogniem wędzoną Hańderek.   zapiekaną pod beszamelem.
Może z wyglądu nie jest za piękna ale w smaku rewelacja :) Zapiekankę podałam na porcelanie Bogucice.
Zapraszam do wypróbowania :)





Składniki :

1 średniej wielkości brokuł
1 puszka kukurydzy
6 grubszych plastrów polędwicy nad ogniem wędzonej Hańderek 
sól, pieprz, szczypta chili do smaku 
1/2 szklanki ser żółtego startego do brokułów
1/2 szklanki sera startego do posypania zapiekanki

Beszamel :

1 łyżka kopiasta masła
1 łyżka maki
1,5 do 2 szklanek mleka
sól, pieprz, szczypta chili i gałki muszkatołowej
3 łyżki posiekanego szczypiorku


Wykonanie :

Brokuła myjemy i dzielimy na różyczki, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy aż będzie lekko miękki.  
Do miski przekładamy odsączoną z wody kukurydzę, ugotowanego i odsączonego z wody brokuła, starty żółty ser, pokrojoną w grubszą kostkę polędwicę i mieszamy.Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. W garnuszku lub na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż powstanie gęsta masa, następnie wlewamy zimne mleko i szybko mieszamy żeby nie powstały grudki, beszamel ma mieć konsystencję nie za gęstego sosu.Na końcu przyprawiamy solą, pieprzem, szczyptą chili i gałką muszkatołową. Ja sos beszamelowy lubię ostrawy nie lubię mdłych.
Połowę sosu wlewamy do brokułów i mieszamy. Żaroodporne naczynie smarujemy margaryną, wykładamy brokuły, polewamy resztą sosu, posypujemy startym serem i szczypiorkiem.
Zapiekamy około 25 minut , ja piekę z termoobiegiem.

Smacznego :)  

 

6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Polecam bo jest pyszne , można dodać jeszcze groszek , fasolkę co kto lubi :)

      Usuń
  2. Ciekawa propozycja obiadowa :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś dla mnie! Lubię takie połączenia warzyw i dobrej wędliny :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajny pomysł, muszę wypróbować takie zapiekanie brokułów :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Dziewczyny :) a zapiekankę polecam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Sama słodycz i szczypta chili... , Blogger