poniedziałek, 29 lutego 2016

Leczo z kiełbasą bekonową.

Od kilku dni chodziło za mną leczo no i w końcu dzisiaj zrobiłam bo trafiłam na ładne zieloniutkie cukinie.
Do lecza użyłam kiełbasy bekonowej Hańderek  i przecieru pomidorowego Roleski.
Danie wyszło pyszne domownicy prosili o dokładkę :)
Leczo podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda Platin Zapraszam :)







Składniki : 

2 duże cukinie
2 cebule
5 pętek cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek
2 upieczone udka z kurczaka
2 łyżki przecieru pomidorowego Roleski
sól, pieprz do smaku
szczypta chili
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki oliwy 
około 400 ml bulionu warzywnego
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej

Wykonanie :

Cebulę obrać i pokroić w piórka, cukinię dobrze umyć.
Kiełbasę i kurczaka pokroić w grubą kostkę lub w paseczki
W rondlu rozgrzać oliwę , dodać kiełbasę, cebulę i przyprawy chwilę podsmażać, kiełbasa ma się zarumienić.Następnie dodać w pół plasterki pokrojoną cukinię.Chwilę podsmażyć, dodać bulion, przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem aż cukinia będzie miękka ale nie może się rozgotować.Przyprawić jeszcze ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Podawać z bułką lub z czym wolicie :)


Smacznego :)    

8 komentarzy:

  1. Ja też do leczo muszę mieć obowiązkowo cukinię. Podsmażona dodaje świetnego smaku. Pyszne leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha ! Jeszcze tylko ryż i jestem w niebie :}

    OdpowiedzUsuń
  3. W sam raz na taką pogodę jak dzisiaj:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Podpatrzyłam, że dodajesz pieczone udka do leczo - muszę tak wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiu leczo przeważnie robię jak mi zostanie trochę wędlin a nawet jakieś udko z obiadu , daje fajny smak :)

      Usuń