Do lecza użyłam kiełbasy bekonowej Hańderek i przecieru pomidorowego Roleski.
Danie wyszło pyszne domownicy prosili o dokładkę :)
Leczo podałam na porcelanie Bogucice z kolekcji Miranda Platin. Zapraszam :)
Składniki :
2 duże cukinie
2 cebule
5 pętek cienkiej kiełbasy bekonowej Hańderek
2 upieczone udka z kurczaka
2 łyżki przecieru pomidorowego Roleski
sól, pieprz do smaku
szczypta chili
1 łyżka suszonej bazylii
4 łyżki oliwy
około 400 ml bulionu warzywnego
1 łyżka czerwonej papryki słodkiej
Wykonanie :
Cebulę obrać i pokroić w piórka, cukinię dobrze umyć.
Kiełbasę i kurczaka pokroić w grubą kostkę lub w paseczki
W rondlu rozgrzać oliwę , dodać kiełbasę, cebulę i przyprawy chwilę podsmażać, kiełbasa ma się zarumienić.Następnie dodać w pół plasterki pokrojoną cukinię.Chwilę podsmażyć, dodać bulion, przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem aż cukinia będzie miękka ale nie może się rozgotować.Przyprawić jeszcze ewentualnie do smaku solą i pieprzem.
Podawać z bułką lub z czym wolicie :)
Smacznego :)
Ja też do leczo muszę mieć obowiązkowo cukinię. Podsmażona dodaje świetnego smaku. Pyszne leczo :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aguś :)
UsuńPycha ! Jeszcze tylko ryż i jestem w niebie :}
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńW sam raz na taką pogodę jak dzisiaj:)
OdpowiedzUsuńPodpatrzyłam, że dodajesz pieczone udka do leczo - muszę tak wypróbować!
OdpowiedzUsuńAsiu leczo przeważnie robię jak mi zostanie trochę wędlin a nawet jakieś udko z obiadu , daje fajny smak :)
Usuń