lutego 24, 2016

Ślimaczki z serem.

Dzisiaj tak na szybko mam dla Was pyszne mięciutkie drożdżowe ciasteczka z serem . Zapraszam :)





Składniki :

1 nie pełna szklanka ciepłego mleka
1 cukier waniliowy
3 jajka
100 g roztopionego masła
6 łyżek cukru
około 500 g mąki pszennej
5 dag drożdży

450 g sera białego w kostce
1 cukier waniliowy
4 łyżki cukru
3 jajka

Wykonanie :

Z połowy mleka, 2 łyżek cukru, 3 łyżek mąki i drożdży zrobić rozczyn i odstawić do podrośnięcia. Następnie do miski wsypać resztę mąki, cukru, cukier waniliowy, resztę mleka i jajka.Wyrobić ciasto na końcu dodać roztopione masło i jeszcze raz zagnieść.
Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia, musi podwoić swoją objętość. Ser utrzeć z cukrem, możecie dodać go więcej jeśli wolicie, cukrem waniliowym i żółtkami, następnie dodać ubite białka i delikatnie wymieszać.Masę serową przygotować dopiero przed rozwałkowaniem ciasta bo zrobi się rzadka jeśli długo postoi. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wycinać 3 pasy tak żeby powstały 3 rolady, nałożyć trochę sera i dobrze rozprowadzić po cieście, zwinąć w rulon, odcinać 5 cm kawałki.Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do podrośnięcia.  Piec w temperaturze 175/ 180 stopni na złoty kolor.Zaznaczam że każdy piekarnik piecze inaczej.


Smacznego :)  
 

17 komentarzy:

  1. Bardzo smakowicie wyglądają. Dzisiaj zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne bułeczki i piękna porcelana:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Istne cuda, zjadłbym takich wiele ^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne ślimaczki. Na pewno na zjedzeniu jednego się nie skończy.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ śliczne ciasteczka, wyglądają na mięciutkie i puszyste!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne maleństwa:) Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ty sobie Asiu nawet nie zdajesz sprawy, jak one apetycznie wyglądają :)
    Bardzo fajny przepis. Zapisałam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Asiu już się poczetowalam. Pyszne są ☺

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Gotuj i piecz z Joanną , Blogger