Początki działalności
Firma Roleski została założona w 1972 roku jako przedsiębiorstwo rodzinne. Od początku swego istnienia związana była z rolnictwem i przemysłem spożywczym. Jako pierwsze prywatne przedsiębiorstwo w Polsce uzyskali koncesję na produkcję majonezu, którego wytwarzanie w czasach PRL-u podlegało kontroli państwa. Po wielu staraniach, w 1985 roku, to właśnie Firmie Roleski udało się przełamać monopol przedsiębiorstw państwowych i rozpocząć produkcję majonezu na skalę przemysłową.
Dynamiczny rozwój
W latach 90-tych, wraz z pojawieniem się na polskim rynku międzynarodowych sieci handlowych, nastąpił prawdziwy rozwój Firmy Roleski.
Do ich wyrobów udało się przekonać m.in. niemiecką sieć HIT (przejętą później przez brytyjskie Tesco), która jako pierwsza wstawiła na półki majonezy z logo Roleski. Tym samym grono klientów i konsumentów wyrobów ze Zbylitowskiej Góry istotnie się powiększyło i to bez konieczności ponoszenia wysokich kosztów na reklamę.
Lider rynku
W następnych latach pozycja Firmy Roleski na rynku tzw. przypraw mokrych umacniała się. Ich oferta poszerzyła się o nowe produkty: keczupy, koncentraty, sosy majonezowe. Największy sukces rynkowy odniosła jednak zupełnie inna kategoria – musztardy. Sarepska, Stołowa, Chrzanowa z logo Roleski należą do najczęściej wybieranych przez Polaków musztard, a co trzeci słoiczek musztardy sprzedawany w Polsce pochodzi ze Zbylitowskiej Góry.
Wszystkich zainteresowanych produktami Roleski zapraszam na stronę internetową http://republikaroleski.pl/.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz